Τη Πέμπτη, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, Ισραήλ και Παλαιστίνη κατέληξαν σε συμφωνία ομαλοποίησης των διμερών τους σχέσεων. Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η φιλοκυβερνητική ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» στους όρους της συμφωνίας τους συμπεριέλαβαν την εγκαθίδρυση διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας μέσω του ανοίγματος πρεσβειών, τη συνεργασία για εκμετάλλευση υδάτινων και ενεργειακών πόρων, αμοιβαίες επενδύσεις, εμπορική συνεργασία, συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα, καθώς επίσης και αλληλοβοήθεια στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. 

Ωστόσο ο σημαντικότερος ίσως όρος, ήταν – μετά από σχετικό αίτημα του Αμερικανού προέδρου – να μην προχωρήσει η προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, η οποία παρόλα αυτά αν και είχε ανακοινωθεί για το προηγούμενο διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε. 

Επίσης σημαντικός όρος της συμφωνίας τον οποίο έθεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν να επιτρέπεται σε πολίτες της χώρας να επισκέπτονται το τέμενος Αλ-Ακσά που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. 

Από πλευράς του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποκαλεσε τη συμφωνία, «πλήρη, επίσημη ειρήνη, με μια από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου». Πρόσθεσε ακόμα ότι «μαζί μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε ένα υπέροχο μέλλον». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ανοίγει έναν κύκλο για την πραγματοποίηση ειρήνης και με άλλες χώρες και συμπλήρωσε πως η συμφωνία, «εγκαινιάζει μια νέα εποχή ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου».

Ο πρίγκιπας-διάδοχος των Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζιγιάντ, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τριμερή τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ και Νετανιάχου, η οποία κατέληξε στη συμφωνία, με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε πως «με αυτόν τον τρόπο «θα σταματήσει η περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών περιοχών».

Ικανοποίηση του διαμεσολαβητή Τραμπ

Ο «ενδιάμεσος» μεταξύ των δύο χωρών, Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με δική του ανάρτηση στο twitter, ανακοίνωσε τη συμφωνία, δημοσιεύοντας κοινή δήλωση της τριμερούς, ενώ σε άλλη ανάρτησή του έγραψε, «τεράστια πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο πολύ καλών μας φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». 

Ωστόσο ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η προσάρτηση εδαφών βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι αλλά αυτή θα είχε νόημα μόνο αν πραγματοποιούταν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν άχρηστο, και στη χειρότερη περίπτωση, θα έβλαπτε πολύ τους μεταξύ μας δεσμούς», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του.

Ενίσχυση της «τοπικής σταθερότητας» βλέπει η ΕΕ

Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τη Παρασκευή, ότι η συμφωνία «είναι σημαντική τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την τοπική σταθερότητα». Ακόμα πρόσθεσε πως και οι δύο χώρες είναι εταίροι μας και φυσικά είμαστε ταγμένοι με μια λύση δύο κρατών και είμαστε φυσικά έτοιμοι να εργαστούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Σίσι

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και θετικότητα την  κοινή δήλωση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ, για να σταματήσει η ισραηλινή προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών και να ληφθούν μέτρα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», έγραψε στο twitter ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος από πλευράς του χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία. 

«Επιθετικότητα προς τον παλαιστινιακό λαό»

Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «WAFA», απέρριψε στο σύνολό της τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως «πλήγμα στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και τις αποφάσεις των αραβικών και ισλαμικών συνόδων κορυφής, καθώς και επιθετικότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει αυτό που έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το θεωρεί προδοσία της Ιερουσαλήμ, του τεμένους Αλ-Ακσά και της παλαιστινιακής υπόθεσης. Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια de facto αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», ανέφερε η επίσημη δήλωση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα κάλεσε τα ΗΑΕ να αποσυρθούν άμεσα από τη συμφωνία. 

Επίσης η δήλωση τόνισε πως «ούτε τα Εμιράτα ούτε οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού. Η παλαιστινιακή ηγεσία δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει στις παλαιστινιακές υποθέσεις ή να αποφασίζει εξ ονόματός της σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά της στην πατρίδα της», δήλωσε η ηγεσία.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης θα παραμείνει ο μοναδικός και νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος πίσω από τη νόμιμη ηγεσία του, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ενάντια σε αυτήν τη βάναυση τριμερή δήλωση.

Ενόψει των σοβαρών εξελίξεων, η ηγεσία ζήτησε μια άμεση έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ώστε να απορριφθεί η κοινή δήλωση. Όπως επεσήμανε η Παλαιστινιακή κυβέρνηση η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. 

Επιπροσθέτως, η Παλαιστίνη ανακάλεσε τον πρέσβη της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πισώπλατη μαχαιριά στον λαό της Παλαιστίνης»

Με δελτίο Τύπου η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, αποκάλεσε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών, εθνικών και ιστορικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε πως «είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στον λαό της Παλαιστίνης και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της αντίστασης που έχει ως στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την αποκατάσταση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων».

Καταδικάζει και η Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση επίσης καταδίκασε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς τη «στρατηγική πράξη ηλιθιότητας» από πλευράς Εμιράτων και Ισραήλ, η  οποία αναμφίβολα θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναζωπύρωση του άξονα αντίστασης στην περιοχή. Επίσης στη δήλωσή της η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι όσες πλευρές ταχθούν υπέρ της συμφωνίας θα είναι υπεύθυνες και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι προκύψει λόγω της συμφωνίας.

Τέλος η δήλωση προτρέπει εκείνους τους ηγέτες που, «μέσα από τα γυάλινα κάστρα τους, δημιουργούν συνωμοσίες εναντίον των Παλαιστινίων και άλλων περιφερειακών καταπιεσμένων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, να αποκτήσουν και πάλι συνείδηση και να σταματήσουν να κάνουν το λάθος της διάκρισης μεταξύ φίλων και εχθρών.

Η συμφωνία «αγνοεί τη βούληση της Παλαιστίνης»

Η Τουρκία τη Παρασκευή επέκρινε και αυτή με τη σειρά της τη συμφωνία σημειώνοντας πως αγνοεί τη βούληση των παλαιστινίων. «Τα ΗΑΕ, επιδιώκουν μυστικές φιλοδοξίες για ένα αμερικανικό σχέδιο που είναι νεκρό και άκυρο, αγνοεί τη βούληση της Παλαιστίνης», αναφέρει η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Όπως επισημαίνει η Άγκυρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να διαπραγματεύονται εκ μέρους της Παλαιστίνης χωρίς συναίνεση από την κυβέρνηση και το λαό της, πόσο μάλλον όσον αφορά θέματα ζωτικής σημασίας. 

Η δήλωση προσθέτει ακόμα πως «ούτε η ιστορία ούτε η συλλογική συνείδηση της περιοχής θα ξεχάσουν ποτέ και θα συγχωρήσουν την υποκριτική συμπεριφορά των ΗΑΕ, τα οποία προσπαθούν να εμφανίσουν τη συμφωνία ως θυσία για την Παλαιστίνη, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί προδοσία για τον παλαιστινιακό σκοπό για τα δικά τους στενά συμφέροντα».