Στην ομιλία του, με κεντρικό σύνθημα «Αυτοπεποίθηση» σε Άμυνα και Υγεία, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε πρώτα με τις προμήθειες εξοπλιστικών, παραδεχόμενος μάλιστα κομψά ότι υπήρξε περίοδος «πολυέξοδων και όχι πάντα εύστοχων αγορών».

«Ήρθε η ώρα της ισορροπίας μεταξύ των αναγκών και των δυνατοτήτων», υποστήριξε στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ως «τίμημα της θέσης μας στον χάρτη».

Στη συνέχεια, παρουσίασε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο οι πληροφορίες θέλουν να κοστίζει συνολικά, 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο κόστος». Συγκεκριμένα, τα έξι σημεία:

1. Η πολεμική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη Rafale που αντικαθιστούν τα προηγούμενα αεροσκάφη τύπου Mirage

2. Το πολεμικό ναυτικό εντάσσει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Θα πλαισιωθούν από 4 σκάφη Romeo.

3. Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των στρατιωτικών κλάδων: νέα αντιαρματικά όπλα για τον στρατό και κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την πολεμική αεροπορία.

4. Το δυναμικό των Ε.Δ. ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας και επαναξιολογείται η ένταξη στον στρατό και την εκπαίδευση.

5. Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά ενώ «αναδιοργανώνεται» η ΕΑΒ και ιδιωτικοποιείται η ΕΛΒΟ

6. Οι Ε.Δ. ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Όπλα για «Αυτοπεποίθηση»