Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έστεραϊχ, ο Βέρνερ Φάιμαν, επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», συμπληρώνοντας πως η Αυστρία θα διατηρήσει την γραμμή της και θα εμμείνει στο ανώτατο όριο των 37.500 αιτούντων άσυλο για την φετινή χρονιά.

Συνεχίζοντας, ο Καγκελάριος της Αυστρίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες αν εφαρμοζόταν αναλογικά η αυστριακή ποσόστωση. «Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι».

Τέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κρόνεν Τσάιτουνγκ, ο κ. Φάινμαν υποστήριξε πως η στάση της Αυστρία στο προσφυγικό, είναι υποδειγματική και είναι απογοητευτικό το γεγονός πως αυτό δεν αναγνωρίζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, «έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε», υπογράμμισε ο Βέρνερ Φάινμαν.