«Φάρος τα ευρωπαϊκά ιδεώδη» για την ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της γειτονικής χώρας θέλει να μοιραστεί τις ευρωπαϊκές αξίες με τα κράτη – μέλη της Ένωσης. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός της χώρας του μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα του και επισήμανε πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ γνωρίζουν το συμφέρον τους και ξέρουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η ευκαιρία τους για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που θα τους επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτος Δικαίου με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη να είναι φάρος τους.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία, η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επιτρέπεται να μιλήσει στη γλώσσα του στο Ευρωκοινοβούλιο. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι το εισιτήριο για να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Προ ημερών γιορτάσαμε την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας μας,  που αποφασίσαμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον της χώρας. Η συναίνεση αυτή ξεπέρασε όλες τις θρησκείες και εθνότητες, που ονειρεύονταν να ζήσουν σε μια ανοικτή κοινωνία.

Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια ενότητα ευημερίας με κράτος Δικαίου. Πιστεύουμε στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, στο τέλος της φτώχειας. Πιστεύομε ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα. Οι βαλκανικές χώρες ανήκουν γεωγραφικά και πολιτισμικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην  υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά 27 χρόνια μετά δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα όνειρά μας. Αγωνιζόμαστε με εσωτερικές πολιτικές διαμάχες για να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, στο μέλλον μας ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της υπερήφανης ευρωπαϊκής οικογένειας. Κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, επαγγελματικός διοικητικός μηχανισμός στραμμένος στην εξυπηρέτηση του κοινού. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Είμαστε περήφανοι για τις συμφωνίες που πετύχαμε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς δυτικά Βαλκάνια»

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, σε πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων, με τον λαό της χώρας του να καλείται να κάνει το επόμενο βήμα. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η επικύρωση της συμφωνία θα φέρει οφέλη και στην ΕΕ που δεν μπορεί να είναι πραγματικά δυνατή χωρίς την παρουσία των δυτικών Βαλκανίων.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του ονόματος. Η συμφωνία με την Ελλάδα έφθασε ακριβώς σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί σας τις ευρωπαϊκές αξίες. Τις παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία μεταξύ φίλων και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος και των δύο λαών. Παραμερίσαμε εμπόδια 25 χρόνων, βελτιώνουμε την ασφάλεια, την οικονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, μια συμβιβαστική, φυσικά, συμφωνία για να κινηθούμε προς το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν, να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον.

Για τη δική μου χώρα στο δημοψήφισμα αυτό θα πρέπει ο λαός μου να κάνει το επόμενο βήμα για να γίνει ένα πρόσθετο μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσουμε τα κεφάλαια για την ένταξη στην ΕΕ. Είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991. Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια. Σας έδειξα ποιο είναι το όραμά μας, έτσι μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη συμφιλίωση ανάμεσα σε κοινότητες. Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των άλλων απειλών. Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι.

Όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ,  αυτό θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο λαό μου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η οικονομία μας πάει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η εγγύηση για καλύτερη Υγεία, Παιδεία και καλύτερες υποδομές. Γνωρίζουμε ότι σε εμάς εναπόκειται να το κάνουμε. Να βοηθήσουμε και εμείς στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους,. Ευρώπη σημαίνει να ζει κανείς σε μια ανοικτή κοινωνία, με κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με σεβασμό ανάμεσα στης κοινότητες, με σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη  χώρα μου για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη, πάνω από το 75% του πληθυσμού. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις