Αρχικά, η ΕΛΜΕ έκανε λόγο για φασιστική επίθεση στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στο παρελθόν ήταν φυλακές όπου ανάμεσα σε πολλούς είχε φυλακιστεί και ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από την εκτέλεσή του.

«Την ημέρα της Πρωτομαγιάς επέλεξαν φασιστοειδή να εισέλθουν μέσα στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα και να μαγαρίσουν τους τοίχους με τα συνθήματα και τα εμβλήματά τους. Να λερώσουν ένα σχολικό συγκρότημα το οποίο με ενέργειες των συλλόγων ,των εκπαιδευτικών, των διευθυντών και των μαθητών είχε γίνει μια σημαντική εικαστική παρέμβαση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ  Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Μοσχάτου. Προσθέτει ότι «προφανώς δεν είναι τυχαία η ενέργεια αυτή των φασιστοειδών ούτε στην Καλλιθέα ούτε στο συγκεκριμένο συγκρότημα. Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ομάδα φασιστών επιτέθηκε και χτύπησε αντιφασίστες/τριες που μοίραζαν αντιφασιστικό υλικό κοντά στην πλατεία Κύπρου».

Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλα τρία σχολεία της περιοχής. Όπως καταγγέλλει στο News 24/7 o πρόεδροw της ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Μάκης Μαυρέλης  «από την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαμε βανδαλισμούς στην Καλλιθέα. Αυτό το έκαναν σε τέσσερα Λύκεια της Καλλιθέας. Έχουμε εν προκειμένω ένα ευρύτερο φάσμα επιθέσεων. Και στο Τρίτο και στο Έκτο και στο Πρώτο. Μετά την πρώτη ανακοίνωσή μας, ενημερωθήκαμε και για τις επόμενες».

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, οι φασίστες βανδάλισαν κι ένα έργο τέχνης που κοσμούσε την πρόσοψη του 10ου γυμνασίου της περιοχής “Στο σχολικό συγκρότημά μας, βεβήλωσαν ένα τεράστιο έργο που κάλυπτε όλο τον τοίχο της πρόσοψης του κτιρίου του 10ου Γυμνασίου, και απεικόνιζε περιστέρια, μια μούσα και μηνύματα ειρήνης. Είχαν έρθει καλλιτέχνες σε συνεννόηση με τους καθηγητές, και είχαμε δημιουργήσει μια όμορφη εικόνα για τον χώρο που τη σέβονταν και τα παιδιά και τους άρεσε, και πήγαν και έβαψαν πάνω εκεί. Μιλάμε για ένα έργο σαράντα μέτρων που πιάνει και τους δύο ορόφους. Το σχολείο μας άλλωστε είναι γνωστό για την αντιφασιστική δράση του και αυτό τους ενόχλησε»

«Οι συγκεκριμένοι άφησαν σημάδια των ακροδεξιών, έγραψαν “έξω οι ξένοι”, “πατρίς θρησκεία οικογένεια”, “χρυσή αυγή”, ενώ ζωγράφισαν τον μαίανδρο και το σύμβολο ενός παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής, καθώς και τον γνωστό στόχο με τον σταυρό μέσα. Στο Τρίτο Λύκειο έριξαν και τρικάκια και βανδάλισαν και ένα χώρο αλληλεγγύης του σχολείου μας που είχαν φτιάξει τα παιδιά. Το σχολείο μας άλλωστε είναι γνωστό για τη δράση του κάτι που μάλλον τους ενόχλησε».