Την απόφασή του να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν σύσκεψης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στελεχών και συνεργατών, υπό τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η θετική εισήγηση έλαβε την συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται πλέον να επισημοποιήσει τη στάση της, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται σχετική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως η Αικ. Σακελλαροπούλου ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική στάση του κόμματος.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» φέρονται να ανέφεραν εσωκομματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ενώ οι ίδιες πηγές επέκριναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιπερισπασμό, μετά το φιάσκο με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και την αναδίπλωση στο μεταναστευτικό, με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον τίτλο «Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω» δηλώνει ο Τσίπρας

«Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα» ναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω. Δεν θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κ. Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Θα δώσουμε τη δυνατότητα ώστε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη –όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας.

Η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή. Είναι συνδεδεμένη, όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς, αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας.

Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια.»

Πλειοψηφία μεγαλύτερη του Παυλόπουλου

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι ψήφοι Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τις 230, καθώς οι βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αριθμούν τους 244 (158 και 86 αντίστοιχα), ενώ θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πιθανότατα και αυτές των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, εκτοξεύοντας τις συνολικές θετικές ψήφους στις 266.

Αναφορικά με τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει την πάγια τακτική του, κατά την οποία «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να γίνει γνωστή η στάση του ΜέΡΑ25, που έχει συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραματείας του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα θα αποφασίζει και ο Βελόπουλος με το κόμμα του.

Την επόμενη Τετάρτη η πρώτη πράξη στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη αναμένεται να λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη για την επιλογή της κυβέρνησής του για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατία, με την υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Την 22α Ιανουαρίου τοποθετούν ως πρώτο ορόσημο για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, διαδικασία η οπόια θα λάβει χώρα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή από τη διάλυση της Βουλής.

Όπως προβλέπει το εν λόγω άρθρο, διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180. Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκίνησει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Αναλυτικά, τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και το Άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Αρθρο 32: (Εκλογή)
1. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.
Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
2. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
5. Aν η Bουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4.
Aν η Bουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Bουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
6. Aν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.