Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Φρανς Τίμερμανς δείχνει να είναι το φαβορί για να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και να αντικαταστήσει τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. Οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, με καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η υποψηφιότητα του Τίμερμανς θα μπορούσε εύκολα να «καεί», ιδίως σε περίπτωση που μια σειρά κρατών μελών με επικεφαλής την Πολωνία, εξέφραζαν αντιρρήσεις.

Αν και ο Τίμερμανς, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  είναι αποδεκτός από τους κεντροδεξιούς ηγέτες λόγω της οικονομικά φιλελεύθερης πολιτικής του, η εναντίωση των κεντρο-ανατολικών κρατών στο πρόσωπό του αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο γι’ αυτόν, με την Πολωνία και την Ουγγαρία μάλιστα να θεωρούν την υποψηφιότητά του ως «απαράδεκτη» λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τον τρόπο που ο Τίμερμανς άσκησε τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έχει προειδοποιήσει τους ευρωπαίους ηγέτες πως δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε μια ψηφοφορία εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει μια ταχεία απόφαση.

Παραμένει ασαφές το κατά πόσο ο Τουσκ  θα ήταν διατεθειμένος να αντιπαρέλθει τις αντιρρήσεις μιας ολόκληρης ομάδας κρατών όπως είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία). Η Ρουμανία, όπως και άλλες  βαλτικές χώρες, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον Τίμερμανς. Η Άνγελα Μέρκελ τόνισε στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ότι οι Τίμερμανς -Βέμπερ είναι πλέον οι μοναδικοί υποψήφιοι.