Εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα αύριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, που είχε εισαχθεί προς διαβούλευση τον Δεκέμβρη για μόλις μία εβδομάδα από τον τότε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα, εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019).

Το άρθρο του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί:  Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

  • Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
  • β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν.4689/2020

Η θέσπιση τρομονόμου και για τη μουσική πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τον ήδη απαράδεκτο νόμο στον οποίο προβλέπεται αόριστα η δίωξη και καταδίκη ανθρώπων οι οποίοι δεν συνδέονται με καμία πράξη των ένοπλων οργανώσεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ποινικοποίηση των πεποιθήσεων αλλά και των κοινωνικών σχέσεων.

Το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα είχε ανανεωθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης και στο άρθρο 6, δηλαδή το άρθρο που εύκολα θα μπορούσε να «κολλήσει» με την Τέχνη αναφέρει:

Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση.

 

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη!»

Οι Support ART Workers, μαζί με άλλα σωματεία και συλλόγους του χώρου του πολιτισμού, συνυπογράφον ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) με το οποίο λένε «Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη!» δίνοντας κάποια παραδείγματα από την εφαρμογή αντίστοιχου νόμου στο εξωτερικό.

Όσα αναφέρει το ψήφισμα τους:

«Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες. Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!! Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες! Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!».

Συνυπογράφουν οι: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ – ΑΚΡΟΑΜΑ Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (ΠΟΘΑ) Support ART Workers

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί η σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα «Against Art Censorship/ Ενάντια στην λογοκρισία της τέχνης» ενάντια ευρύτερα στο νομοσχέδιο.