Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει νέα στοιχεία γύρω από τον Κ. Φρουζή που δείχνουν ότι η Novartis είχε δικτυωθεί τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Η εφημερίδα δημοσιεύει e-mail μεταξύ των Κ. Φρουζή και Αντ. Werner από το οποίο φαίνεται πως παραμονές των εκλογών του 2015, σχεδίαζαν να συνομιλήσουν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη περί Grexit.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία των δύο στελεχών της εταιρείας, γίνεται στα αγγλικά, χρονολογείται στις 12.1.15, αφορά επικείμενη συνάντηση κλειστής ομάδας συνομιλητών με τον Γιάννη Στουρνάρα και αντικείμενο τα σενάρια της «επόμενης ημέρας». Σύμφωνα με το περιεχόμενο των e-mails o Αντ. W. Σαρλικιώτης (ο οποίος υπενθυμίζεται πως φέρεται από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis να εντάσσεται στον μηχανισμό του «μαύρου ταμείου» της εταιρείας) ζητά τη συγκατάθεση του μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου της Novartis προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης (προς διασφάλιση ενδεχομένως των συμφερόντων της εταιρείας) η εκδοχή εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ο Κ. Φρουζής απαντά θετικά, προτείνοντας ωστόσο να μη συμπεριληφθεί γραπτώς, ως αίτημα, στην «ατζέντα» της συνάντησης.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο Αντ. Werner Σαρλικιώτης, αποχωρώντας από την κεφαλή της Νοvartis το 2010, ανέλαβε καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, στην έδρα της μητρικής εταιρείας, στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Παραμονές εκλογών 2015: Δύο e-mails από τις συζητήσεις της ομάδας Φρουζή: Να συζητηθούν με Στουρνάρα τα σενάρια περί Grexit (σε αγγλικό και ελληνικό κείμενο)

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο Κ. Φρουζής, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα e-mails στους Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Στουρνάρα, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως ζήτησε τη βοήθεια του διοικητή της ΤτΕ ώστε να αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά την αποχώρησή του από την Novartis. Φέρεται, πάντως, να δήλωσε πως δεν θυμόταν ακριβώς εάν και πότε συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ

Δηλώνει ότι δεν έπεσε θύμα σκευωρίας

Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Novartis, ο Κ. Φρουζής δήλωσε ότι δεν έπεσε θύμα σκευωρίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Φρουζής δήλωσε στην επιτροπή πως η συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την περίοδο πριν το 2015 αποσαφήνισε πως δεν υπήρξε κάποιο εξωθεσμικό και παράνομο αίτημα από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Κ. Φρουζής δήλωσε ότι είχε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Η προστατευόμενη μάρτυρας Κελέση σε κατάθεση της είχε τονίσει ότι είχε κλειστεί ραντεβού ανάμεσα στον Φρουζή και τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Το σχετικό απόσπασμα από το σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης για την υπόθεση του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το σκάνδαλο Novartis:

«Από καταθέσεις της μάρτυρος Κελέση προέκυψαν ενδείξεις περί του ότι κλείστηκε ραντεβού του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον τότε Πρωθυπουργό μέσω της γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου, ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με το αυτοκίνητό του και ότι έφυγε από τα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής, προκειμένου να μεταβεί στο ραντεβού, έχοντας τοποθετήσει μια τσάντα με χρήματα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του.

Ωστόσο, επειδή η άμεση αντίληψη της μάρτυρος δεν καλύπτει χρονικά τυχόν συμφωνία παράδοσης χρημάτων ή άλλου ανταλλάγματος ή και τυχόν τέτοια παράδοση, δεδομένου ότι η μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν ήταν παρούσα στο ραντεβού, καθώς και με το δεδομένο ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε με ποιον συναντήθηκε τελικά ο Φρουζής στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε προέκυψε η τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή αν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον και για ποια ακριβώς αιτία, καθόσον, μάλιστα, ο Φρουζής δεν έδωσε καμία σχετικά ενημέρωση σε κανέναν για το ραντεβού αυτό, πριν ή μετά, δεν δύναται να θεμελιωθούν ενδείξεις περί του ότι ο Α. Σαμαράς συμφώνησε, ζήτησε ή έλαβε χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό αντάλλαγμα προκειμένου με συγκεκριμένες υπηρεσιακές ενέργειές του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Novartis».

Ο Φρουζής δήλωσε ότι είχε συνάντηση με Τσίπρα και αρνήθηκε τη συνάντηση με Σαμαρά

Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να ζητήσει την κατάθεση

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου, αναμένεται να ζητήσουν αντίγραφο της κατάθεσης που έδωσε στην επιτροπή ο Κ. Φρουζής, καθώς ο ίδιος φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αντίστοιχα θα ζητήσουν την διαβίβαση στον ‘Άρειο Πάγο και οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης αλλά και κάθε στοιχείου που ενδεχομένως προκύψει στην πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εφόσον αυτά κριθεί πως σχετίζονται με την έρευνά τους στα πεπραγμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών που εντός του μήνα θα κρίνει αν θα αναλάβει τον χειρισμό του συνόλου της υπόθεσης, Εφέτης Ανακριτής, φαίνεται να διατυπώνεται από κάποιους Εισαγγελείς προβληματισμός ως προς ζητήματα αρμοδιότητας στην άσκηση ποινικών διώξεων. Υπάρχουν απόψεις που θεωρούν πως η αρμοδιότητα στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis ανήκει αποκλειστικά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς η οποία ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που ως Σώμα υπερτερεί ιεραρχικά έναντι της Ολομέλειας Εφετών.