Η γιορτή του νερού, το Thingyan Festival ή αλλιώς Waterfest, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο περίπου στα μέσα Απριλίου στην πολύπαθη Μιανμάρ, τη μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Λίγες μέρες πριν έγιναν οι συμπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση των 45 κενών εδρών του κοινοβουλίου. Το ετήσιο πενθήμερο μπουγέλο που ακολούθησε, συμβολίζει την κάθαρση και την ανανέωση και έχει τις ρίζες του στο παραδοσιακό ημερολόγιο της Μιανμάρ.

Ο χρόνος στη Μιανμάρ μετράται με δύο ημερολόγια. Tο γρηγοριανό ημερολόγιο που ακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα και το παραδοσιακό ημερολόγιο της χώρας που βασίζεται στο μηνιαίο κύκλο της σελήνης. Οι κάτοικοι της Μιανμάρ χρησιμοποιούν και τα δύο ημερολόγια, το ένα για να μην αποκλείσουν την επικοινωνία με τον υπόλοιπο πλανήτη και το άλλο γιατί καθορίζει τις παραδόσεις, τις αρχαίες συνήθειες και τα έθιμα του λαού της χώρας. Αν και η πρωτοχρονιά του γρηγοριανού ημερολογίου γιορτάζεται επίσης, δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στην τοπική πρωτοχρονιά που είναι μία ημερομηνία μεταβλητή στα μέσα του Απριλίου. Ο εορτασμός για την έναρξη του χρόνου κρατάει πέντε μέρες και το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Το νερό συμβολίζει τη ροή του χρόνου, την κάθαρση από τα παραπτώματα, την πνευματική ανανέωση και το καλωσόρισμα της εποχής των μουσώνων.

Τις τρεις πρώτες μέρες του φεστιβάλ αν κάποιος δεν επιθυμεί να βραχεί μπορεί να το ζητήσει. Την τέταρτη όμως μέρα κανείς δεν εξαιρείται. Η πέμπτη μέρα είναι η πρωτοχρονιά και ξεκινά με προσφορές και τιμές προς τους θεούς.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή του νερού έχει γίνει γνωστή και έξω από τα σύνορα της χώρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται αρκετά η έλευση των ξένων επισκεπτών εκείνες τις μέρες. Πλέον το φεστιβάλ του νερού αποτελεί μία ευκαιρία για διασκέδαση και έχει χάσει τους συμβολισμούς της πνευματικής ανανέωσης και της εσωτερικής κάθαρσης.

Η Μιανμάρ βρίσκεται υπό το καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας από το 1962 υπό διαφορετικές μορφές. Η σημερινή χούντα συστάθηκε το 1988. Στις εξεγέρσεις που ακολούθησαν 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κρατούνται έκτοτε. Η χούντα έριξε τα αποτελέσματα των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών εκλογών του 1990 που κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα του οποίου ηγείται η βραβευμένη με νόμπελ ειρήνης Aung San Suu Kyi. Είναι η κόρη του  Aung San, ενός από τους σημαντικότερους μαχητές για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία το 1948.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι βουδιστές μοναχοί το 2007 για να διαμαρτυρηθούν απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς και εν συνεχεία στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, κατέληξαν σε ξυλοδαρμούς και δολοφονίες πολιτών και μοναχών ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι έκτοτε. Οι πολιτικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά χιλιάδες.

Η Aung San Suu Kyi εξελέγη τον Απρίλιο στις συμπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση των 45 κενών εδρών του κοινοβουλίου για πρώτη φορά βουλευτής, μετά την 24χρονη σταδιοδρομία της που πέρασε κυρίως κατ’ οίκον περιορισμό. Η εκλογή της σηματοδοτεί το έναυσμα στη δύσκολη πορεία της χώρας προς τον εκδημοκρατισμό.

Οι αρχηγοί της Ένωσης Χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) ζητούν ήδη την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μιανμάρ, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πρωτοφανή εξωστρέφεια προς τα διεθνή μέσα η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές του Απριλίου διεξήχθηκαν με διαφάνεια αν και η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, το κόμμα που ηγείται η Aung San Suu Kyi, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία καθώς και το κερί που βρέθηκε στα ψηφοδέλτια του κόμματός της.  

Τους τελευταίους οχτώ μήνες γίνονται σταδιακά απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων σε μία προσπάθεια των αρχών ν’ αποδείξουν στο δυτικό κόσμο πως οδεύουν προς τη δημοκρατία.