Οι λιγοστές βροχοπτώσεις αυτή τη χρονιά κατέστρεψαν το 80% της σοδειάς σίτου στα βόρεια της χώρας, στα βορειοανατολικά και στα δυτικά, αφήνοντας τις φτωχές αγροτικές κοινότητες με ελάχιστα τρόφιμα.

Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι, οι οικογένειες υποχρεούνται να καταναλώνουν λιγότερα γεύματα, να δανείζονται χρήματα ή να μεταναστεύουν. Η πρόσβαση σε βοήθεια τίθεται σε κίνδυνο, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις θα αποκλείσουν τους δρόμους μέσα σε μερικές εβδομάδες κι ενδεχομένως να προκαλέσουν χιονοστιβάδες.

Ο βαρύς χειμώνας στο Αφγανιστάν, που διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την σφοδρή χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φθάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα, να αποκλείονται τα απομακρυσμένα ορεινά περάσματα και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να παραμένουν αποκλεισμένοι επί μήνες.

Με την έλευση του χειμώνα οι κάτοικοι αρχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα της ξηρασίας περιορίζοντας τα γεύματά τους, μετακινούμενοι κατά μήκος των συνόρων προς το Πακιστάν και το Ιράν και δανειζόμενοι χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, κάτι που τους οδηγεί στην χρεοκοπία.

Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι, αν η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκριθεί και δεν συγκεντρωθούν προμήθειες στις πληγείσες περιοχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν.