«Αν δεν αργούσε η αξιολόγηση οι διορισμοί θα ήταν ήδη πραγματικότητα» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων, προσθέτοντας πως στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι «από τον Σεπτέμβρη του 2017 τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά».

Ειδικά όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ένα «ευέλικτο σχολείο σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισότητας».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το θέμα των εξετάσεων, ανέφερε:

«Το ελληνικό σχολείο δυστυχώς στενάζει κάτω από τις εξετάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε προγράμματα που θα δίνουν μεγαλύτερο χρόνο στον ωφέλιμο χρόνο, που είναι ο χρόνος διδασκαλίας».

Ακόμη, ο κ. Φίλης είπε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για νομοθετική πρωτοβουλία για την παροχή από το δημόσιο σχολείο πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, αλλά και πτυχίου πληροφορικής.

Για το θέμα της επανεξέτασης του μαθήματος των θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το υπουργείο, που έχει τον τελικό λόγο σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα προχωρήσει, μαζί με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), από τον Σεπτέμβριο στην άμεση εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, που θα «απομακρύνουν το μάθημα από τον κατηχητικό χαρακτήρα του».