Την Τετάρτη η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η 143579/Δ2/7.9.2016 απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη  για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στα Γενικά Λύκεια είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και για το λόγο αυτό την ακύρωσε.

Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών -στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος- το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».

Μετά την απόφαση αυτή, ο Ν. Φίλης επιτέθηκε στην πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ, προσάπτοντας τους μεσαιωνικές και σκοταδιστικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να δρουν σαν να έχουν τον ρόλο Ιεράς Συνόδου.

«Δεν έχουν τον Θεό τους. Στο ΣτΕ η πλειοψηφία δεν έχει τον Θεό της. Αποφασίζει πράγματα τα οποία είναι σκοταδιστικά, μεσαιωνικά. Η μειοψηφία με πολύ ισχυρή νομική θεμελίωση έχει απαντήσει στα θέματα αυτά αλλά και παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν απαντήσει. Αυτές ανατρέπει τώρα το ΣτΕ. Το ΣτΕ δεν ακυρώνει δικές μου υπουργικές αποφάσεις για τα Θρησκευτικά. Αυτό είναι το έλασσον. Είναι ότι ανατρέπει τη φιλελεύθερη νομοθεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ προσβάλει την ελευθερία της προσωπικότητας και το θέμα της ουδετερόθρησκης λειτουργίας του κράτους. Το ΣτΕ δεν είναι Ιερά Σύνοδος όπως εμφανίζεται και γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα αλλά και από προσωπικότητες του ΣτΕ παλαιότερα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε πάρει τον Μάρτιο παρόμοια απόφαση για τα σχολεία του Δημοτικού και του Γυμνασίου.