«Η χθεσινή ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Παναγίας, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για την προβολή στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου εικόνων που παραπέμπουν στο διαβόητο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, σχετικά με την προβολή βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού πάνω στο κτίριο της Βουλής που απεικόνιζε σκηνές μάχης από την αρχαιότητα έως σήμερα αλλά και μια γιγαντιαία εικόνα της Παναγίας. «Το κτίριο του βασικού θεσμού της Δημοκρατίας καλύφθηκε από εικόνες πολεμικής κινητοποίησης και από θρησκευτικές απεικονίσεις, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο», σχολιάζει ο Ν. Φίλης.

Επίσης κάνει λόγο για «ατόπημα πρώτης γραμμής, πολιτικά και αισθητικά αποκρουστικό. Για στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας», σημειώνει και προσθέτει πως «όλοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί η προβολή στην κεντρική όψη του Κοινοβουλίου στρατιωτικών ασκήσεων. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει με τη βία και να αμαυρώσει τον συμβολικό, λόγω συνθηκών, εορτασμό του Πολυτεχνείου».

Ακόμη, ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ο υπό τον κ. Μητσοτάκη συνασπισμός Δεξιάς, “σοβαρής” Ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερου Κέντρου, αγωνιά για το μέλλον του, μετά την πανθομολογούμενη αποτυχία του να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας», καθώς όπως εκτιμά «δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του όλο το τελευταίο διάστημα να αναβαπτίζεται στα βρώμικα νερά του μιλιταρισμού, του σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης».

Τέλος ο Ν. Φίλης διερωτάται εάν «είναι, άραγε, τόσο σημαντικά τα οφέλη που προσδοκά η ΝΔ από τα “ορφανά” υπολείμματα της Χρυσής Αυγής, ώστε, να εγκαταλείπει τις φιλελεύθερες κεντροδεξιές ιδρυτικές της αρχές; Το άμεσο μέλλον θα δείξει. Πάντως, όσον αφορά στο παρόν, τόσο “φιλελευθερισμό” είχαμε να δούμε από τη χούντα», σχολιάζει δεικτικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για επιστροφή σε άλλες μαύρες εποχές.