Στον αέρα και χωρίς απαντήσεις έχουν μείνει χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την έκβαση των εξετάσεων της εαρινής περιόδου λόγω του κορωνοιού. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί των σχολών απαντούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες ότι αναμένουν και εκείνοι ενημέρωση απευθυνόμενοι στους φοιτητές ενώ πλησίαζε ο Ιούνιος, κατά τον οποίο, σύμφωνα με προσχέδιο προγράμματος εξεταστικής που είχε βγει τον Φεβρουάριο, θα ξεκινούσαν οι εξετάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία φοιτητών που έγινε στο TPP, η άκρα σιωπή από πλευράς της σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «έσπασε» στις 15/5 όταν φοιτητές και φοιτήτριες άρχισαν να λαμβάνουν μεμονωμένα emails από καθηγητές κάποιων μαθημάτων στα οποία τους ζητούσαν να δηλώσουν υπεύθυνα τη συμμετοχή τους σε δια ζώσης εξετάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία και τα στοιχεία που έχει το TPP στη διάθεση του, οι καθηγητές έχουν βάλει προθεσμία μέχρι 20-25/5 για την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων.

H υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να συμπληρώσουν οι φοιτητές

«Μας ζήτησαν να αναλάβουμε την ευθύνη για αποφάσεις άλλων»

Ο φοιτητής που καταγγέλλει το περιστατικό στο TPP επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για αυτούς που συγκατοικούν με άτομα από ευπαθείς ομάδες, φοιτητές εξωτερικού/επαρχίας, ενώ οι καθηγητές ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στους φοιτητές.

«Το ΕΜΠ ανέκαθεν έκανε τα πάντα για να διατηρήσει το όνομα του ως το πιο αξιοσέβαστο ίδρυμα της χώρας. Αυτή τη φορά όμως οι καθηγητές αποφάσισαν να επιρρίψουν τις ευθύνες για δημόσια και ατομική υγεία στους φοιτητές, εκβιάζοντας τους στην ουσία είτε να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους και των οικογενειών τους είτε να χάσουν το εξάμηνο. Προφανώς οι φοιτητές δεν έλαβαν μέρος στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων που αφορούν την εξεταστική ούτε καν ρωτήθηκαν για τα τυπικά. Απλώς αρχίσαμε να λαμβάνουμε mails που μας ζητούσαν να αναλάβουμε την ευθύνη για αποφάσεις άλλων» σημειώνει ο φοιτητής, προσθέτοντας «καλούμαστε μέσα σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο και να αποφασίσουμε αν θα κινδυνεύσουμε εμείς και οι οικογένειες μας ή θα φορτωθούμε ένα ολόκληρο εξάμηνο από μαθήματα».