Με μία εντυπωσιακά άκαμπτη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα πράξει «ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν» εμφανίστηκε στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία μακρά συνέντευξη που ερωτήθηκε για αρκετά ζητήματα γύρω από την πανδημία, για τα ελληνοτουρκικά και για τα σχέδια του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας για το προσεχές διάστημα, όπως και για την πιθανότητα εκλογών το 2012, το οποίο απέρριψε.

«Τα πάμε καλύτερα από αρκετές χώρες» υποστήριξε από την αρχή της συζήτησης, κατά την οποία υποστήριξε πως η πανδημία βρίσκεται σήμερα σε ύφεση στη χώρα μας. Αμέσως μετά, ερωτώμενος για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεν πως δεν υπήρξαν εισηγήσεις για κλείσιμο της πόλης, υποστηρίζοντας πως οι «εισηγήσεις» που ακούγονταν είναι από αυτές που ακούγονται στην δημόσιο διάλογο και «πάντα υπάρχουν τέτοιες επιμέρους απόψεις».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε επανειλημμένα πως «έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», ενώ απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται από πολίτες, υγειονομικούς, ενώσεις εργαζόμενων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας για την παραπάνω διαχείριση, αρκέστηκε να αναφερθεί «στην κριτική που ακούω, που είναι παντελώς ανερμάτιστη, είναι καλό να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια της χώρας, αυτή είναι η εικόνα της χώρας σήμερα», δείχνοντας τον χάρτη του ευρωπαϊκού φορέα καταγραφής της πορείας της πανδημίας. «Αν αρχίσουμε να τσακωνόμαστε και για τα δεδομένα, τότε δεν γίνεται» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως κληθείς να απαντήσει στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξασφάλιση των πατεντών του εμβολίου για παραγωγή εντός συνόρων, η οποία έχει αναφερθεί ως πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος απάντησε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν γνωρίζει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής στη χώρα μας», και συμπλήρωσε πως «αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση». Μάλιστα, απέρριψε και την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, απαντώντας πως «γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορούμε στο κοινοβούλιο ενώπιον του λαού».

Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιεύματα και κριτική για την εξασφάλιση μικρού αριθμού δόσεων εμβολίων, ο ίδιος υποστήριξε πως η χώρα μας έχει προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις, παραπάνω από 15 εκατ. εμβόλια, δηλαδή όπως είπε, διπλάσια από τις ανάγκες της χώρας που αφορούν περίπου επτά με οκτώ εκατομμύρια πολίτες. «Έχουμε επαρκέστατα εμβόλια, ειδικά από Απρίλιο και έπειτα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει και για την υπόθεση Novartis, για την οποία δεν δίστασε να υπογραμμίσει με απόλυτο τρόπο πως «δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα», παρότι όπως όλοι γνωρίζουν, η δικαιοσύνη ακόμα διερευνά τις υποθέσεις εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παράλληλα, υπενθύμισε δήλωσή του του 2018, κατά την οποία ζητούσε τη διερεύνηση και την αξίωση αποζημιώσεων του δημοσίου, και υποστήριζε πως αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα υπήρξε «ένα πολιτικό σκάνδαλο στοχοποίησης».

Επίσης, για τα σενάρια εκλογών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας, υποστηρίζοντας πως «έχω άνετη πλειοψηφία, απόθεμα εμπιστοσύνης, παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες μας πιστώνουν πως αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε».

«Η επόμενη προσπάθεια, το πρόταγμα, οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, σε τροχιά ανάκαμψης. Θα είμαστε κερδισμένοι μετά την πανδημία, έχω βαθιά εμπιστοσύνη στη χώρα να πάει μπροστά», ενώ δεν δίστασε και πάλι να ομολογήσει πως «δεν χάσαμε χρόνο, στρώνουμε το γήπεδο για μετά την πανδημία», εννοώντας σειρά αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων και «μεταρρυθμίσεων» που η κυβέρνησή του συνεχίζει να θεσπίζει, παρά την έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί και μία από τις πιο αναίσχυντες αναφορές της κυβέρνησης, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου ταύτισε τις αναφορές πολιτών με την κριτική της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος επίμονα «αναφορές» του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσου Ηλιόπουλου. Η αναφορά του ήταν τόσο ανεδαφική που ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε άγνοια, σημειώνοντας πως «ευτυχώς δεν έχω ακούσει τέτοια από τον Τσίπρα», και αναρωτώμενος «θα συγκρίνουμε το Μάτι με μία πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη». Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κριτική της Νέας Δημοκρατίας ως αντιπολίτευση δεν είχε να κάνει με το τι συνέβη, αλλά με την επικοινωνιακή διαχείριση, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα που έζησε η χώρα πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Ευχές για καλύτερο 2021

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι το πλέον έκτακτο θέμα, το ζήτημα του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά, τοποθετήθηκε αρκετά μετά την έναρξη της συζήτησης. Ο Κ. Μητσοτάκης, κληθείς να μιλήσει για τον επερχόμενο διάλογο, αρχικά αρκέστηκε στην περιγραφή μίας σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, μεταξύ των οποίων οι δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο (μερική) για τις ΑΟΖ, για το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, καθώς και για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα «πλέγμα συμφωνιών και συμμαχιών με τον αραβικό κόσμο», και τέλος, αναφορά στους αυξημένους εξοπλισμούς για τις ένοπλες δυνάμεις.

«Πρώτη φορά φύγαμε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου, χτίζοντας τις άμυνες και τις συμμαχίες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη συνέχεια στη «μάχη του Έβρου», αλλά και στις μειωμένες προσφυγικές ροές στα νησιά, για τις οποίες παρότι η χώρα καταγγέλλεται διεθνώς για τα Pushbacks και παραβίαση διεθνών συνθηκών, ο ίδιος υποστήριξε η διαφορετική πολιτική της κυβέρνησής του «σέβεται την ανθρώπινη ζωή».

Πάντως, αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στον επερχόμενο διάλογο, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να τεθούν ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή οι γκριζες ζώνες, απάντησε πως «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει αυτά τα θέματα, όπως καμία ποτέ δεν το έχει κάνει», απορρίπτοντας μία τέτοια εξέλιξη.

«Εύχομαι το 2021 να είναι καλύτερο από το 20209, το οποίο είχε τον πήχη πολύ χαμηλά» κατέληξε.

Υποσχέσεις για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον Μάρτιο

Στη συνέχεια, η συζήτηση κινήθηκε στα του τουρισμού, με τον Κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου, στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουν διατεθεί 4 εκατομμύρια δόσεις, και πως μέχρι το τέλος του θα έχουν πραγματοποιηθεί 2 εκατ. εμβολιασμοί. Μάλιστα, υποστήριξε πως μετά τον Μάρτιο, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αυξηθούν, ενώ έκανε λόγο για την δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, «πολύ μεγαλύτερα από σήμερα», όπου 20.000 πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη συζήτηση για το εμβόλιο, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για το οποίο απέστειλε την Τρίτη και επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως ειδικά για την Ευρώπη αυτή η συζήτηση μας αφορά, «επειδή έχουμε το εμβόλιο, έχει σημασία η Ευρώπη γιατί είναι οι πελάτες μας, έχουμε και rapid tests, είναι εφικτό το να υποδεχτούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών».

«Είμαι αισιόδοξος παρά την γκρίζα ατμόσφαιρα, γνωρίζουμε πως ο ιός είναι εποχικός, από τον Μάιο θα υπάρχει υποχώρηση, εμβολιασμός και ιχνηλάτηση, περισσότερα τεστ και το σύστημα υγείας δεν έχει σχέση με όσα παραλάβαμε, με κάνει να πιστεύω πως η φετινή θα είναι πολύ καλύτερη περίοδος» προχώρησε σε μία ακόμα πρόβλεψη ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για ένα τείχος ανοσίας που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς και πάλι να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναφορικά με τις ουρές κυβερνητικών που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τον ίδιο να παρεμβαίνει άρον-άρον και δημοσιεύματα να διαρρέουν την ενόχλησή του για την αυτοπροβολή όσων έλαβαν πρώιμα το εμβόλιο, ο ίδιος υποστήριξε πως «αυτό είναι ζήτημα που το ελέγξαμε, υπήρχε πολύ περιορισμένος αριθμός που έπρεπε και σταματήσαμε εκεί, οι υπόλοιποι με τη σειρά τους», απορρίπτοντας επί της ουσίας την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του.

Ανοιχτό παράθυρο για άνοιγμα της αγοράς

Στη συνέχεια, κληθείς να απαντήσει για την διψήφια ύφεση του 2020 και τι προτίθεται να κάνει για την οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε πως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι «αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια», και αφού αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, συμπλήρωσε πως «όμως δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή».

Πάντως, παρά τα σενάρια που διακινούνται ακόμα και από τον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν κλήθηκε να δηλώσει για το τι θα κάνει η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα ένα μέρος, τουλάχιστον, της πρώτης και της δεύτερης επιστρεπτέας να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, ο ίδιος απέφυγε να δεσμευτεί, σημειώνοντας πως «θα το εξετάσουμε την κατάλληλη στιγμή», δείχνοντας ως ορίζοντα για τις αποφάσεις αυτές έναν μάλλον πιο εκλογικό χρόνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε αυτή τη συζήτηση πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα «είναι πολύ καλύτερα από τον Δεκέμβριο», όταν και αποφασίστηκε το click away, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια και τα δεδομένα για να πάρουν τις αποφάσεις τους», δείχνοντας την προσεχή Παρασκευή ως ημέρα λήψεως αποφάσεων για το άνοιγμα της αγοράς.

«Με δικιά μου απόφαση έκλεισα τον Ιανουάριο την οικονομία» συμπλήρωσε, προκαλώντας πάντως ερωτηματικά, καθώς στη χώρα έχει επιβληθεί lockdown από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. «Το μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της κουβέντας, δίνοντας μάλλον το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών αποφάσεων.

Ακόμα περισσότερα ερωτήματα προκάλεσε η απάντησή του για την Εκκλησία και την ανυπακοή στις κυβερνητικές αποφάσεις των Θεοφανείων, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει «διαφωνία, δεν είχαμε την ίδια άποψη, έχω σεβασμό», και αμέσως να συμπληρώνει πως «θέλω να τονίσω όμως, μετά τη διαφωνία, η Εκκλησία συμμορφώθηκε, όλοι καταλαβαίνουν πως αν υπήρχε προσωρινή διαφοροποίηση δεν πρέπει να συνεχιστεί».

Λόγια του αέρα για πολιτισμό και ΜΜΕ

Παροιμιώδεις ήταν οι απαντήσεις του Κ. Μητσοτάκη και για δύο ακόμα ζητήματα, αυτό της ανάλγητης στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον κόσμο του Πολιτισμού και τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες του κλάδου, αλλά και της πρωτοφανούς αδιαφάνειας κρατικής ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, με την λίστα Πέτσα αλλά και την επερχόμενη λίστα Κικίλια των 18,5 εκατ. ευρώ.

Για το πρώτο, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει πως «είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, αποκτήσαμε και υπουργό σύγχρονου Πολιτισμού, γνωρίζουμε πως περνάνε δύσκολα», δίχως την ανάληψη της παραμικρής δέσμευσης.

Για το δεύτερο, ο ίδιος υποστήριξε πως τα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα «μοιράστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια», για τα οποία είπε πως «έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας που είναι αρμόδιος να έρθει σε συνενόηση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τα αντικειμενικά κριτήρια».