Μια χρεοκοπία ή μια μεγάλη υποβάθμιση του χρέους της Ουγγαρίας, θα οδηγούσε σε καθίζηση τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ μια υφεσιακή πορεία θα αυξήσει τον αριθμό των `ανεξόφλητων' δανείων σε μια χώρα όπου ήδη οι αυστριακές τράπεζες έχουν αρχίσει να χάνουν χρήματα.

«Δε χωράει αμφιβολία πως εάν κάτι συμβεί στην Ουγγαρία -μια χρεοκοπία ή ο,τιδήποτε άλλο- αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Αυστρία», τονίζει αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεδομένης της ευαισθησίας που υπάρχει για το θέμα.

Η ίδια πηγή τονίζει πως τα αυστριακά πιστωτικά ιδρύματα -με εξαίρεση την Bank Austria, που αποτελεί τμήμα του ιταλικού ομίλου UniCredit-έχουν έκθεση 26 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία, με το ένα πέμπτο του ποσού αυτού να είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των αυστριακών κρατικών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους τον τελευταίο μήνα, ενώ διευρύνθηκαν και τα περιθώρια των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, CDSs) και της διαφοράς απόδοσης των αυστριακών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά δεκαετή (spreads), εξαιτίας της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ουγγαρία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με την Αυστρία κατά την εποχή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα αυστριακά ιδρύματα που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε πιστωτές στην Ουγγαρία είναι η Erste Group, η Raiffeisen Bank International και η Volksbanken AG.

Η Αυστρία υπήρξε επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ουγγαρία -μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία- κατά την περασμένη δεκαετία. Το 2010 προχώρησε σε άμεσες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να εμποδίσουμε να κατρακυλήσει η Ουγγαρία στη χρεοκοπία», τόνισε άλλη επίσημη πηγή.

Ο κύριος αναλυτής της Raiffeisen Πέτερ Μπρέτσινσεκ τόνισε πως η Ουγγαρία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για την Αυστρία και επεσήμανε τη σημασία της όχι μόνο για τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και για τη λεγόμενη πραγματική οικονομία της χώρας του.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αμφισβητεί ότι η Ουγγαρία -η κυβέρνηση της οποίας έχει υιοθετήσει μια σειρά από αμφιλεγόμενα μέτρα εξυγίανσης, που έχουν προκαλέσει επικρίσεις από μέρους διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών- θα αποδειχθεί τόσο «αυτοκτονική» ώστε να κηρύξει αυτόβουλα χρεοκοπία αντί να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε χθες πως είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε εναλλακτικό σενάριο.

«Μια χρεοκοπία δε σημαίνει κατ' ανάγκη πως θα παύσει και η πληρωμή των δανείων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών», πρόσθεσε ο Μπρέτσινσεκ.