Συνεχίζουν να γίνονται γνωστά από διαρροές τα όσα ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας μέσω του νέου νομοσχεδίου που προωθεί για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί για τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα εγκαθίσταται στα ΑΕΙ, άλλο ένα δημοσίευμα εκείνο των «Νέων» αναφέρει τα όσα θα προβλέπονται στο επόμενο κατασταλτικό βήμα που προωθεί το υπουργείο, εκείνο του πειθαρχικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο αναμεταδίδει το alfavita αναφέρει πως το νέο πειθαρχικό δίκαιο π[που θεσπίζεται για τα ΑΕΙ, αφορά πράξεις όπως οι φθορές, αντιγραφές, λογοκλοπή, «παρεμπόδιση λειτουργίας των πανεπιστημίων», με τις ποινές να ξεκινούν από την επίπληξη και να φτάνουν ακόμα και στη διαγραφή του εκάστοτε φοιτητή.

Ιδιαίτερα θολό όμως παραμένει το τι συνιστά «παρεμπόδιση λειτουργίας των πανεπιστημίων», καθώς εκτός από τις φοιτητικές καταλήψεις οι οποίες προφανώς μπαίνουν στο κάδρο των νέων διατάξεων, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πληγούν και άλλες αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων όπως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ή ακόμα και οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων όπως οι συνελεύσεις.

Ειδικότερα σε σχέση με τις ποινές περιλαμβάνονται η απλή επίπληξη, η στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική και φτάνουν στη μερική ή ολική διαγραφή του εκάστοτε φοιτητή από τη σχολή του, με άμεση αναστολή φυσικά και της φοιτητικής ιδιότητας.

Σε σχέση δε, με τη σύστασή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα προσιδιάζει σε εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ και θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος, τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που διέπραξε τυχόν πειθαρχικό αδίκημα και τέλος έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Πρόσθετα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, καλούμενη ως, Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη γνωστά, κατά βάσει μέσω διαρροών, το δημοσίευμα διευκρινίζει επίσης πως δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ για παρέμβαση του νέου σώματος, ωστόσο θα είναι υποχρεωτικό να τους παρέχουν οποιαδήποτε συνδρομή.

Το νέο σώμα που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα αλλά και συλλήψεις, ενώ αν και δεν θα φέρει όπλο, θα φέρει γκλοπ και χειροπέδες. Τέλος γίνεται γνωστό ότι θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κρίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας ότι χρειάζεται.