Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα και πως η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία των εσόδων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα που αυξάνουν τα έσοδα του κράτους έρχονται και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». 
 
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ό,τι αφορά τα καύσιμα οι αυξήσεις στον ΕΦΚ θα φέρει ανατιμήσει στη λιανική. Στη βενζίνη ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά και λαμβάνοντας υπόψη και το ΦΠΑ στα 4 λεπτά, ενώ στο πετρέλαιο κατά 8 λεπτά και στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά.
 
Στα τσιγάρα, αναφέρεται ότι θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ και έτσι όλα τα τσιγάρα θα ακριβύνουν από 0,50 ευρώ ως και 1 ευρώ ανά πακέτο. Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναμένεται να επιβληθεί για πρώτη φορά ΕΦΚ. Η τιμή των υγρών θα αυξηθεί 10 λεπτά ανά ml. 
 
Επιπλέον, αυξήσεις και μάλιστα από 10% ως και 20% στη λιανική τιμή πώλησης θα φέρει και η αύξηση του φόρου στην εισαγωγή αλλά και την εγχώρια παραγωγή του καφέ με συντελεστές 2 και 3 ευρώ ανά κιλό.