Την περασμένη Δευτέρα ξέσπασε φωτιά στο εσωτερικό ρωσικού βαθυσκάφους, κατά την διάρκεια ερευνητικής αποστολής στην βόρεια Ρωσία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας, δεκατέσσερα μέλη του πληρώματος έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν την φωτιά από το να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο υποβρύχιο. Το υποβρύχιο, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χρησιμοποιείται για έρευνες σε μεγάλο βάθος και διενεργεί εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές αποστολές.

Σύμφωνα με την New York Times, υπάρχουν πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ και στρατιωτικές πηγές, ότι το υποβρύχιο είναι πυρηνικό, και συγκεκριμένα το άκρως απόρρητο πυρηνικό υποβρύχιο AS – 12, ωστόσο αυτές δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές των ρωσικών αρχών. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, απάντησε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον υποβρύχιο είναι απόρρητες. Την μυστικότητα του όλου θέματος επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το δυστύχημα συνέβη την Δευτέρα, παρόλα αυτά δεν υπήρχε καμία πληροφορία μέχρι αργά την Τρίτη.

Ακριβώς λόγω της μυστικότητας που υπάρχει από πλευράς ρωσικών αρχών, υπήρχε φόβος ότι σε περίπτωση που το υποβρύχιο είναι πυρηνικό, ίσως να υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Νορβηγικές αρχές επιβεβαιώνουν, ότι μετά από δική τους έρευνα δεν εντοπίστηκε κάτι μη φυσιολογικό σε σχέση με τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος υπήρχε και ένας πολίτης, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητά του ή για το πώς και γιατί βρέθηκε στο ρωσικό υποβρύχιο. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Russia Today (RT), το μόνο που είναι γνωστό για τον πολίτη είναι ότι προέρχεται από τον κλάδο της βιομηχανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ανέφερε ακόμα ότι μεταξύ των 14 νεκρών, οι 7 είχαν τον βαθμό του καπετάνιου, ενώ οι 2 είχαν ανακηρυχθεί «ήρωες της Ρωσίας». Δήλωσε επίσης ότι «ήταν μεγάλη απώλεια για τον στόλο και συνολικά για τον ρωσικό στρατό». Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ερευνά για να διευκρινιστεί η αίτια της πυρκαγιάς, με επικεφαλής τον Ρώσο ναύαρχο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή το περιστατικό επανέφεραν το μεγάλο ατύχημα στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kursk το 2000, όπου εξελίχθηκε σε τραγωδία και κόστισε την ζωή σε 180 ανθρώπους, δηλαδή στο σύνολο του πληρώματός του. Το Kursk είχε πρόβλημα στο σύστημα εκτόξευσης τορπιλών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να βυθιστεί. Ο τότε ακόμα άπειρος πρόεδρος Πούτιν, προσπάθησε να συγκαλύψει το θέμα, με σκοπό να μην πληγεί η εικόνα του ίδιου και της χώρας. Τότε υπήρχαν φόβοι ότι είχε εκραγεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας του υποβρυχίου και πως υπήρχε διαρροή ραδιενέργειας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Οι έρευνες διήρκεσαν εβδομάδες με ευθύνες της ρωσικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα και τα 180 μέλη του πληρώματος να χάσουν την ζωή τους. Η υπόθεση Kursk, σημάδεψε την Ρωσία καθώς αποτέλεσε την πιο πολύνεκρη, στην μετασοβιετική ιστορία της χώρας.