Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε n απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚΒ’ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Άλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικός απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι η κρατική ενίσχυση εκχωρείται για την εξόφληση των οφειλών των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά, οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις ζημιές τους στο κράτος.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί ότι η κυβέρνηση δίνει δεύτερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετικό περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητικό της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019. Στις 15 Οκτωβρίου εκδόθηκε νέα, τριήμερη παράταση, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι με τη νέα ΚΥΑ, μειώθηκε το όριο λειτουργίας μιας εφημερίδας που δικαιούται ενίσχυση, από τους 24 στους 18 μήνες. Όπως σημειώνει το Documento, το δωράκι αφορά την φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 2018, δηλαδή δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα δύο χρόνια ζωής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με διάταξη που έχει μπει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπει τη συμμετοχή «Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων» (μτφρ. funds) σε ΜΜΕ χωρίς την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ΜΜΕ (κανάλι, εφημερίδα, πρακτορείο διανομής, ψηφιακή πλατφόρμα) δεν έχει πλέον την υποχρέωση να εμφανίζει όλους τους μετόχους – ιδιοκτήτες του, ενώ παράλληλα και κατά συνέπεια αυτοί εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταθέτουν «πόθεν έσχες». Να δικαιολογούν δηλαδή, τα ποσά που «επενδύουν» στα ΜΜΕ και το πώς τα απέκτησαν.

«Αν ερχόταν ένας λαθρέμπορος και σας έδινε 200 εκ. θα του δίνατε άδεια να φτιάξει κανάλι;»

Ενδεικτικό της κυβερνητικής πρόθεσης και σκανδαλώδους φύσης της διάταξης μάλιστα, είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο, που περιλαμβάνεται στο ογκώδες «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση. Μπήκε από το παράθυρο, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με προφανές στόχο τον περιορισμό των αντιδράσεων και τον αιφνιδιασμό. Στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, εξέθεσε τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα: