Αναλυτικά, η πρώτη μέρα των εργασιών του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, έληξε τη Μ.Τετάρτη χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις, ενώ έγινε αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
 
Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης. 
 
 

Το κόστος της διαπραγμάτευσης
 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξετάστηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και οι μελλοντικές επαφές με την Ομάδα των Βρυξελλών. Βάση της συζήτησης φέρεται να αποτέλεσε η λίστα των 26 σελίδων των μέτρων Βαρουφάκη. 
 
Η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσιάζει στο Euro Working Group πρόσθετες προτάσεις για νέα μέτρα, αυξάνοντας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος της 26σέλιδης ελληνικής λίστας, που προέβλεπε μέτρα έως 6,1 δισ. ευρώ.

Μήνυμα Βερολίνου για εναρμόνιση

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, είχε δηλώσει ότι «τυπικώς δεν έχουμε νέα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.
 
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (ενν. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών.
 

Χαμηλές προσδοκίες στην Αθήνα

 
Τα μηνύματα από την ελληνική πλευρά για την πρόοδο σε αυτή την «εναρμόνιση» επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία αν και ο πήχης των προσδοκιών από το EWG παραμένει χαμηλά.
 
«Έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015-2016, τα μεγέθη-στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» ήταν το μήνυμα που από κύκλους των διαπραγματευτών. 
 
Ωστόσο σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις του EWG ο πήχης των προσδοκιών διατηρήθηκε χαμηλά.