X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Φόβος και παράνοια στο Λονδίνο ΙΙΙ

Στην τρίτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοσή ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ο περισσότερος χρόνος αφιερώθηκε στην απόδειξη του πολιτικού χαρακτήρα της δίωξης. Αίτημα για την μετακίνησή του έξω από τον κλωβό ασφαλείας κατέθεσε η υπεράσπιση.
Φόβος και παράνοια στο Λονδίνο ΙΙΙ
Φωτογραφία Αρχείου
|

Αίτημα για την έξοδο του Τζούλιαν Ασάνζ, από τον αλεξίσφαιρο κλωβό στον οποίο κρατείται, εντός του δικαστηρίου, και την δυνατότητα να καθήσει κοντά στους συνηγόρους του, θα εξεταστεί αύριο, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η επικεφαλής των συνηγόρων του Γκάρεθ Πηρς.

Το αίτημα, που δεν βρίσκει αντίθετη την πλευρά των δικηγόρων των ΗΠΑ, κατατέθηκε μετά και τη σημερινή διαμαρτυρία του ακτιβιστή δημοσιογράφου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω του κλωβού, τόσο στη συνεργασία με τους συνηγόρους του όσο και στην παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας, αφού, όπως είπε, «μπορεί να συμμετάσχει όσο και αν ήταν θεατής σε αγώνα στο Γουίμπλετον». Ωστόσο, η απόφαση δεν αφορά μόνο στο δικαστήριο, αλλά κυρίως στους υπεύθυνους Ασφαλείας, που θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό τρόπο διασφάλισης της ακεραιότητας του Ασάνζ.

Σημαντικό πρόβλημα υπήρξε στη συνεργασία με τους δικηγόρους του, καθώς ο κλωβός έχει μικρό άνοιγμα για τη μεταξύ τους επικοινωνία, κοντά στο οποίο, όπως κατήγγειλε ο Ασάνζ, είχαν καθίσει υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τις συνομιλίες του με τους δικηγόρους του και τα χρόνια που βρισκόταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Στην κυρίως διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αναλώθηκε στη συζήτηση του χαρακτήρα της δίωξης εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς, πέραν της σύνδεσης της υπόθεσης με την υπόθεση της Τσέλσι Μάνινγκ, που είναι το πρώτο κομβικό σημείο, η απόδειξη πολιτικού χαρακτήρα της δίωξης αναδεικνύεται στο δεύτερο. Η υπεράσπιση του Ασανζ τονίζει ότι η συνθήκη εκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας προβλέπει εξαίρεση για τις πολιτικές υποθέσεις, και απέδειξε σήμερα ότι όλες οι κατηγορίες εκ μέρους των ΗΠΑ είναι πολιτικές, και ανέδειξε τς ομοιότητες με άλλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Βρετανική δικαιοσύνη αλλά και με τη θρυλική υπόθεση Ντρέυφους, που ενέπνευσε το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά, και στην οποία, ο εβραίος Ντρέυφους αν και αθώος, διώκεται ως κατάσκοπος.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ζητούν η έκδοση να γίνει με βρετανικό νόμο του 2003, ο οποίος δεν εξαιρεί την πολιτική δίωξη. Το δικαστήριο διέκοψε πριν ολοκληρωθεί συζήτηση για το εάν το πολιτικό έγκλημα ή η πολιτική δίωξη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο στο δίκαιο των ηπα και της Μ. Βρετανίας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά αύριο Πέμπτη, μετά τις 10πμ τοπική ώρα.

Αποχωρώντας από την αίθουσα, ο Τζούλιαν Ασανζ σήκωσε τη γροθιά του και χαιρέτησε τους υποστηρικτές του – πρώτη τέτοια κίνηση τις τελευταίες ημέρες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις