Τον κίνδυνο υπερμετάδοσης τονίζουν λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μία στιγμή, που τόσο οι ημερήσιοι θάνατοι όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, βραδεία φαίνεται να είναι η αποκλιμάκωση της πανδημίας με τους ειδικούς να προειδοποιούν για πιθανή νέα έξαρση μετά τις γιορτές.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί πάρα πολύ αργά»

Ανησυχία για τους επόμενους μήνες εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Τα δύσκολα δεν πέρασαν», καθώς σιγά- σιγά γίνεται ένα άνοιγμα, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία και μεγαλύτερη διασπορά. «Γνωρίζουμε ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού» επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος κάνοντας λόγο για έξαρση του Covid τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μάλιστα, τόνισε πως «εάν παρατηρηθούν συνωστισμοί, θα ανακληθεί το μέτρο του click away» με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων να «είναι κακή ιδέα με 600 διασωληνωμένους» και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, «η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί πάρα πολύ αργά» με την αποκλιμάκωση της πανδημίας να είναι βραδεία σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και ακόμα πιο δύσκολη σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τις ΜΕΘ.

Σε ερώτηση για πιθανό νέο lockdown μετά τις γιορτές σε πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής απάντησε ότι δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή επισημαίνοντας την αδυναμία του ΕΣΥ να ανταποκριθεί. «Ποια είναι η άλλη επιλογή; Να αφήσουμε τη διασπορά και μετά να μην έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ και να αφήσουμε τον κόσμο να πεθαίνει στα κρεβάτια από ασφυξία;». «Δεν έχουμε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, παραμικρή αύξηση της πανδημίας. Δεν έχουμε επιλογές».

Όσον αφορά την εορταστική περίοδο υπογράμμισε πως δε θα πρέπει να υπάρξει «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας», ενώ όσον αφορά στην εκκλησία έκανε λόγο για εμφάνιση της «πολύ κάτω από τις περιστάσεις» κατά το δεύτερο κύμα τονίζοντας πως «πρέπει να κάνει το καθήκον της». «Τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο.

«Μάσκες και αποστάσεις τις γιορτές για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι»

Μάσκες και αποστάσεις και για τα Χριστούγεννα συνιστά ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος «για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα και να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι» με την έξαρση των κρουσμάτων, που οδήγησε στο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο εξέφρασε φόβους υπερμετάδοσης κατά την εορταστική περίοδο, ενώ σχετικά με το όριο των 9 ατόμων για τις φετινές εορταστικές συναθροίσεις υποστήριξε πως «το πρόβλημα δεν είναι τι θα αποφασίσει η πολιτεία, το ζήτημα είναι πως θα προφυλάξουμε τους εαυτούς μας».

Αμφιβολίες για το «μαγικό αριθμό» των 9 ατόμων κατά τις εορταστικές συναθροίσεις 

Rapid test για τους εργαζόμενους που παραδίδουν τα ψώνια συνιστά η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά από εργαζόμενο προς μεγάλο αριθμό πελατών, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.  Όσον αφορά στο άνοιγμα του click away τόνισε «καλύπτει μια ψυχολογική και πρακτική ανάγκη για τους ανθρώπους», ωστόσο θα μειώσει τη διασπορά μόνο «εάν καταφέρουμε να εφαρμοστεί σωστά και με προσοχή».

Αναφορικά με το εμβόλιο υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η σωστή ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή. Μάλιστα, όσον αφορά όσους λένε ότι θα περιμένουν να δουν αν υπάρχουν παρενέργειες για να κάνουν το εμβόλιο υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δει τι γίνεται στις χώρες που ήδη άρχισαν να γίνονται οι εμβολιασμοί, μέχρι να βγει η απόφαση για όλη την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για την πορεία της πανδημίας με την εφαρμογή των μέτρων η κ. Λινού απάντησε πως ο δείκτης θετικότητας είναι πλέον χαμηλός ελπίζοντας πως θα παραμείνει το ίδιο, ενώ τόνισε τον κίνδυνο για τους ανθρώπους που ζουν σε πιο δυσμενείς συνθήκες. Μάλιστα, όσον αφορά κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, υποστήριξε πως θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση τους. Τέλος, εξέφρασε αμφιβολίες για τη μείωση των κρουσμάτων σε 180-200 και μείωση των διασωληνωμένων έως τη γιορτή των Φώτων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης κατά την περίοδο των γιορτών και ιδιαίτερα ανάμεσα στον «μαγικό αριθμό 9 ατόμων», που επέτρεψε η κυβέρνηση.

«Αν έχουμε έξαρση της πανδημίας από Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα»

Προειδοποιήσεις για την περίοδο έξαρσης των ιώσεων εξέδωσε από την πλευρά της και  η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας πως την περίοδο από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο «αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τόνισε πως τα κρούσματα της Κυριακής, που ανήλθαν σε 693 συνολικά, δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης, αφού τα Σαββατοκύριακα δεν γίνεται ο ίδιος αριθμός ελέγχων όσο τις καθημερινές τονίζοντας μάλιστα πως πλέον πάνω από 3.000 συμπολίτες νοσηλεύονται με Covid-19, ενώ οι εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιούνται στα φαρμακεία.

Τριπλάσιος να νοσήσουν σοβαρά, μάλιστα, είναι ο κίνδυνος για τους άντρες, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλέστηκε η κ. Παγώνη, ενώ όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως βάσει των τωρινών στοιχείων, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου με πολύ μεγάλη προσοχή. Τέλος, όπως δήλωσε «ούτε Απόκριες, ούτε Πάσχα θα κάνουμε με κανονικές συνθήκες» με την κατάσταση να εξελίσσεται κρίσιμα.

Σημειώνεται πως κατά τη συνέντευξη της κ. Παγώνη η λεζάντα της τηλεοπτικής εκπομπής ανέφερε «πάνω από 3.000 ο αριθμός των διασωληνομένων», ενώ η ίδια έκανε λόγο για 3.000 νοσηλευόμενους με covid-19, με αποτέλεσμα πολλές ιστοσελίδες να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις της.