Σε άρθρο των FT, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές», γίνεται αναφορά για προσπάθεια της Ελλάδας να «βγει» και πάλι στις διεθνείς αγορές, κάτι που «εξαρτάται από μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, πλην όμως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλά εξαρτώνται από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων, τα οποία ήδη έχουν «ανηφορίσει» στη δευτερογενή αγορά από τον Απρίλιο, όταν πωλούνταν στα 60 λεπτά στο ευρώ, φτάνοντας τώρα στα 94 λεπτά στο Ευρώ, για όσα λήγουν το 2017 και στα 92,7 λεπτά στο Ευρώ για όσα λήγουν το 2019.

«Εάν η Αθήνα μπορέσει να πουλήσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές το 2016, αυτό θα αντιπροσωπεύει μια αξιοθαύμαστη αλλαγή πορείας στις προοπτικές της χώρας», αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως τονίζεται από τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, τις οποίες επικαλείται το άρθρο, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ υπενθυμίζουν ότι «μπορεί να δούμε να επαναλαμβάνεται το 2014 – πρώτα να εκδώσουν ομόλογα οι τράπεζες και μετά να ακολουθήσει το Δημόσιο».

Πηγές της ΤτΕ που επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Στη συνέχεια, θα ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, με τη γνωστή εξαίρεση (waiver), κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα. «Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή πότε ακριβώς», αναφέρουν.