Με αιτήματα την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του από την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε στο συλλαλητήριο ομοσπονδιών και φορέων που οργάνωσε την Τρίτη, με αφετηρία το Σύνταγμα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), «για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Σύνταγμα, ακούστηκε δυνατή η φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης, των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά μέτωπα. «Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του», ήταν το σύνθημα – κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων βάζοντας στην αγωνιστική ατζέντα αιτήματα που αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής: Τη θωράκιση των νοσοκομείων και του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τη φθηνή ασφαλή και συχνή συγκοινωνία, την προστασία από την απόλυση και την ανεργία. Τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης. Την απάντηση που πρέπει να πάρει η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Demonstration outside of the Hellenic Parliament, held by members of PAME, in Athens, on Oct. 13, 2020 / Διαμαρτυρία απο μέλη του ΠΑΜΕ, έξω απο τη Βουλή, στην Αθήνα, στις 13 Οκτωβρίου, 2020

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του, σημείωσε πως «η συνταγή και αυτής της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, είναι δηλητήριο για τον λαό, αφού προβλέπει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς εργασία χωρίς δικαιώματα, εργασιακή ανασφάλεια, αντιλαϊκά μέτρα και μια σειρά τέτοια ζητήματα που πρέπει το οργανωμένο εργατικό κίνημα να τα αντιμετωπίσει. Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια και στην καταστολή, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Μια φωνή, μια γροθιά, όλοι για όλα, ο ένας για τον άλλο».

«Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία», απαίτησαν τα μπλοκ των Σωματείων που έφτασαν στο Σύνταγμα από δύο διαφορετικές προσυγκεντρωσεις. «Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά, δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ξεκαθάρισαν κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Στην ίδια κατεύθυνση, Σωματεία από κλάδους στους οποίους κυριαρχεί η πολυδιαφημισμένη ευελιξία προέταξαν στα πανό το κάλεσμα αγώνα ενάντια στα ωράρια και τη ζωή-λάστιχο.

Με τα μουσικά τους όργανα να δίνουν τόνο και ρυθμό στην απαίτηση μέτρων για την επιβίωση των εργαζομένων στον Πολιτισμό έφτασαν στο Σύνταγμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλλιτεχνικά σωματεία.

Στο πλευρό των εργατικών σωματείων διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία και επιτροπές αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικές οργανώσεις. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

«Δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»: Τον επίλογο στο συλλαλητήριο έβαλε το κάλεσμα σε Σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να βρεθούν μαζικά με κάθε τρόπο έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στηρίζοντας την απεργία και τη συγκέντρωση των εργαζομένων, στα πλαίσια του πολύμηνου αγώνα τους ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης και τις μαζικές απολύσεις όλου του προσωπικού.