Όσον αφορά συγκεκριμένα τη διαφωνία με το κείμενο των «28» την επομένη των εκλογών, ο Ν.Κοτζιάς υπερασπίζεται την στάση του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είχε καταρτιστεί το κείμενο, λέγοντας πως η αντίδρασή του πυροδότησε μία «εκστρατεία πως δήθεν είμαστε εξαρτημένοι από τη Ρωσία».
 
Στόχος της Ελλάδας, είπε, είναι «η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία και η σταθερότητα στην Ευρώπη». Τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων «εάν είναι απαραίτητες, αλλά μόνο στο πλαίσιο αυτής της σταθερότητας», λέγοντας πως η Ευρώπη «πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφάλειάς της ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός».
 
Ερωτηθείς για την προσάρτηση της Κριμαίας -η οποία είχε κυρωθεί με δημοψήφισμα, το οποίο δεν αναγνώρισαν οι «28»- , ο Ν.Κοτζιάς είπε πως «δημοψήφισμα επιτρέπεται να διεξαχθεί μόνον σύμφωνα με το σύνταγμα μιας χώρας, δηλαδή με τη συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης». 
 
Όσον αφορά το περιστατικό με το ανακοινωθέν των «28», ο Ν.Κοτζιάς εξηγεί: «Την πρώτη μέρα μου στο υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα». 
 
«Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι» λέει, και συνεχίζει: «Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια». 
 
«Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Eίμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα» τόνισε. 
 
Σε επισήμανση πως ως Έλληνας και πρώην κομμουνιστής, ο ίδιος θεωρείται πολύ κοντά στη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ απαντά: «Σχετικά με αυτό γράφτηκαν πολλές ανοησίες. Είμαι άθεος, όχι Ορθόδοξος. Και από τότε που υπάρχει η Ρωσία, εδώ και 25 χρόνια, την επισκέφθηκα μόνον δύο φορές». 
 
«Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει η τάση ότι οι μικροί οφείλουν να ακολουθούν τους μεγάλους. Όταν υπάρχει ύφεση με τη Ρωσία, οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ομοίως και όταν συμβαίνει το ανάποδο. Είμαστε ισότιμο μέλος της ΕΕ Και έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με πολλούς άλλους, δεν ήμασταν αποικιοκρατική υπερδύναμη, έχουμε πολιτισμική ιστορία» συνέχισε.
 
Όσον αφορά την παλιότερη πρόσκληση (το 2013) στον Αλεξάντερ Ντούγκιν -«ιδεολόγο του Κρεμλίνου»- ο Ν.Κοτζιάς απαντά πως ο Ντούγκιν είναι σύμβουλος του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας. 
 
«Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν μου επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Χάντιγκτον και Φουκουγιάμα. «Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο» λέει χαρακτηριστικά.
 
Ερωηθείς για την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, ο ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι ΑΝΕΛ ανήκουν «στη λαϊκή δεξιά, η οποία στο θέμα του μνημονίου έχει την ίδια θέση με εμάς. Είναι μία δημοκρατική δύναμη. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάσθηκε με το κόμμα ΛΑΟΣ, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό. Σχετικά με αυτό η Ευρώπη, επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία, δεν έκανε κουβέντα». 
 
«Ο πολιτικός του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ήταν ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε μάλιστα Υπουργός Υγείας των συντηρητικών. Παλαιότερα είχε συντάξει αντισημιτικά κείμενα. Γιατί δεν γράφτηκε τίποτα για αυτά; Γιατί ήταν ένας καλός Yes-Man, ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια» λέει ο Ν.Κοτζιάς.