Σύμφωνα με πληροφορίες της The Local, ο Ουρντανγκαρίν πέρασε την πόρτα των φυλακών Brieva  τη Δευτέρα προκειμένου να εκτίσει την ποινή των πέντε ετών και δέκα μηνών που του έχει επιβληθεί. Ο πρώην Ολυμπιονίκης του χάντμπολ  με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για φοροδιαφυγή, άσκηση αθέμιτης επιρροής και κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Noos του οποίου ήταν πρόεδρος, κατά την περίοδο 2004 – 2006. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών.

Ο γαμπρός του βασιλιά της Ισπανίας είχε δικαίωμα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναστολή της έκτισης της ποινής. Ωστόσο δεν το επιχείρησε, καθώς το Δικαστήριο έχει τέτοια δικαιοδοσία μόνο για ποινές κατώτερες των πέντε ετών φυλάκισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Eldiario, ο Ουρντανγκαρίν θα απολαύσει προνομιακής αντιμετώπισης για το διάστημα που θα παραμείνει στη φυλακή. Συγκεκριμένα, θα έχει τηλεόραση στο κελί του και θα μπορεί να δανειστεί βιβλία από την πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, ενώ αναμένεται η φυλακή να εξοπλιστεί με όργανα γυμναστικής για τον ίδιο. Θα δέχεται εβδομαδιαίες επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, ενώ οκτώ φρουροί θα αναλάβουν με εναλλαγές την επιτήρηση του.