Οι δικηγόροι των δύο αξιωματικών υπέβαλαν την Τετάρτη ένσταση κατά της πρώτης απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως οι δύο Έλληνες, πού ήδη κρατούνται στην Αδριανούπολη σχεδόν ένα μήνα, πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση καθώς δεν είναι κάτοικοι Τουρκίας και θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ένσταση, αφού την απόφαση είχε λάβει το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης στο οποίο και παρέπεμψε την αίτηση. Το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης επιλήφθηκε άμεσα της ένστασης, την οποία και απέρριψε με την ίδια αιτιολογία, που είχε λάβει προχθές. Με αυτή την απόφαση οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι, περιμένοντας την κατάθεση του κατηγορητηρίου ούτως ώστε ο δικαστής να ορίσει δικάσιμο για την υπόθεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που απορρίπτεται, ενώ δεν έχει απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο στρατιωτικούς. Το σκεπτικό των τουρκικών αρχών ανέφερε ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση», και πως «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Η απόφαση έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο της Βάρνας κατά την οποία η Άκυρα δέχτηκε ευρωπαϊκές προτροπές για βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο και κυρίως για την απελευθέρωση των δύο φυλακισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να υπάρξει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Με την πρόταση Ερντογάν συμφώνησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.