Κατά τον κ. Βρούτση, με την επιβολή εισφορών από 26,95% έως 37,95%, ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοτώνει» την ελπίδα και το όνειρο κάθε Έλληνα για δημιουργία.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «οι εξοντωτικές αυτές εισφορές που επιβάλλονται -για πρώτη φορά- δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία», κάτι που -όπως αναφέρει- θα έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του κράτους.

«Ακόμη και αν κάποιος πληρώσει το σύνολο των εξοντωτικών εισφορών που του αναλογούν, το μαρτύριό του δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό επειδή, πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές μετατράπηκαν σε φορολογικές εισφορές, καθώς συνδέονται με το καθαρό εισόδημα του αγρότη, του μηχανικού, του δικηγόρου, του ιατρού, του ελεύθερου επαγγελματία κ.ά.», τονίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας και καταλήγει: «Ο τελικός λογαριασμός θα τους έρθει μόνο όταν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Ένας λογαριασμός, όμως, που θα είναι αυξημένος, καθώς θα περιλαμβάνει επιπλέον την εισφορά που θα προκύπτει ως ποσοστό πάνω στο νέο φορολογητέο εισόδημα, πλέον, των αναλογούντων προσαυξήσεων. Κάτι για το οποίο σήμερα επικρατεί πλήρης συσκότιση από την πλευρά της κυβέρνησης».