Στην ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο Mega. Όπως σημείωσε, τα συγκεκριμένα αιτήματα προβάλλει και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, ενώ για το ζήτημα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Ο Γ. Γκιόκας άσκησε κριτική τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι παρουσίαζαν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ως πρότυπα επιχειρηματικότητας. Υποστήριξε ότι τα σκάνδαλα και η διαφθορά δεν αποτελούν μεμονωμένες παρεκκλίσεις, αλλά συνδέονται με μια πολιτική που διαμορφώνει το έδαφος για την εκδήλωσή τους, στο πλαίσιο ενός συστήματος που έχει ως βασικό κριτήριο την κερδοφορία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καταγγελίες των εργαζομένων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην Pizza Fan. Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν εξαντλητικά ωράρια, με δεκάωρη απασχόληση που δηλωνόταν ως τετράωρη, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες χωρίς τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, καθώς και ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας για τους διανομείς. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, χαρακτήρισε υποκριτική την υπόσχεση για έναν «ηθικό καπιταλισμό» που θα λειτουργεί με κανόνες και θα προστατεύει τους εργαζομένους.

Στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασής του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες και τους διαχειριστές απαιτήσεων (servicers). Όπως υποστήριξε, οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν περιορισμένο αριθμό συνεπών δανειοληπτών, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ζήτησε την απόρριψη του νομοσχεδίου, αλλά και της τροπολογίας που αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται συνολικά στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόβλημα είναι ότι τα σπίτια του λαού τα παίρνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι η δημόσια συζήτηση έχει περιοριστεί στο αν οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται με ή χωρίς δικαστική προστασία.