«Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το plan Χ, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις “οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος”, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε».
 
Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «το γεγονός, ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για “δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις” που “διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό” δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία».
 
«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους. Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και βασικός συντάκτης του Σχεδίου Χ, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα.
 
«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει ο Γκάλμπρεϊθ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κανείς από το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.