Ικανοποιητικά εξελίσσεται η μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου αυτό να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Πάσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, που έθεσε ως προτεραιότητα την εκκένωση του Ελληνικού και της Ειδομένης με κύριο μέλημα την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Επίσης, συνεχίζεται η δημιουργία νέων δομών για τους πρόσφυγες στην Πελοπόννησο.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση τους ενός μήνα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και τα αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά καθώς διαπιστώνεται σημαντική μείωση των ροών.

Τέλος, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «ζητήματα που έχουν να κάνουν με νομικές διαδικασίες και διαβίωσης αντιμετωπίζονται».

Φ.Τίμερμανς: Απίστευτες οι προσπάθειες που καταβάλει  η Ελλάδα για το προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς χαιρέτισε σήμερα τις “απίστευτες” όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές.

Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Παράλληλα πολλοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.