Αυτό απάντησε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος στον Αnt1 σήμερα το πρωί, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που είχαν συντάξει το 2009 ο Μπομπ Τράα και η Ντέλια Βελκουλέσκου (εκπροσωπεί σήμερα το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση), σύμφωνα με την οποία το χρέος του ελληνικού δημοσίου θα ανερχόταν στο 800% του ΑΕΠ και στις αιτιάσεις που εξέφρασαν κάποιοι ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα. 

«Την εποχή εκείνη ο Μπομπ Τραα ήθελε να συμπεριλάβει στην έκθεση και το κομμάτι του χρέους από το ασφαλιστκό το οποίο μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα το 2060 θα ανέβαινε στο 800% του ΑΕΠ. Υπάρχει ένα κομμάτι χρέους της  γενικής κυβέρνησης ίσο με το 110% του ΑΕΠ και ένα άλλο 700% που είναι οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτές οι υποχρεώσεις ήταν τεχνικά ακάλυπτες”, δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι ” η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ και ήταν γνωστή σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Ολοι την γνώριζαν και όλοι γνώριζαν στην Ελλάδα ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ασφαλιστικό».

Σε ερώτηση εάν «είχατε επαφές με την πολιτική ηγεσία για το θέμα», ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε «βεβαίως και είχα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και εγώ προσωπκά στις ομιλίες μου, εστιάζαμε στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης».

Σε ερώτηση εάν αληθεύει ότι είπατε να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση΄; απάντησε ότι «ζήτησα να κάνει σωστή χρήση λόγω των συνθηκών εκείνης της περιόδου, αφού είχε ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και τα σπρεντς άρχισαν να ανεβαίνουν.  Αν έβγαινε η έκθεση χωρίς τις λεπτομέρειές της θα είχε καταρρεύσει την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος. 

Τέλος, για την ακολουθούμενη πολιτική με την συνεχή επιβολή φόρων, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι αποτυχημένη. «Η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέρχεται κατά τα 2/3 από τις δαπάνες και κατά το 1/3 από τα φορολογικά έσοδα και κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ για τον Γιώργο Προβόπουλο