Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, οι G20 προειδοποίησαν για ένα ισχυρό σοκ που αναμένεται να ταρακουνήσει την ήδη βαθιά πληγωμένη παγκόσμια ανάπτυξη, εφόσον ο λαός της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου αποφασίσει με την ψήφο του πως θα είναι καλύτερο για τη χώρα να πάψει να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το συμπέρασμα της Συνόδου συνίσταται στο ότι το Brexit συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους για το 2016» κατέληξε ο Όσμπορν. 

Οι υπουργοί έδωσαν τις επίσημες θέσεις τους τους σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο τέλος της διήμερης συνάντησης των εθνών του G20 στην Κίνα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, «η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει άνιση και μακριά από τις προσδοκίες για μία ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη».

Στο προσχέδιο, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters, γίνεται αναφορά στις νομισματικές πολιτικές – στη χρησιμοποίηση των οποίων, χθες φάνηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Σόιμπλε και Ντάισεμπλουμ – οι οποίες «θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μία ισορροπημένη ανάπτυξη».

Ειδική μνεία γίνεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ως «βαρίδι» στην παγκόσμια ανάπτυξη περιγράφεται και το προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης.