Σύμφωνα με το BBC, η επίθεση των αστυνομικών σε ομάδα διαδηλωτών σε μια συγκέντρωση των Κίτρινων Γιλέκων στη Νίκαια που είχε κριθεί «απαγορευμένη» είχε ως αποτέλεσμα μία 73χρονη γυναίκα, η Ζενεβιέβ Λεγκαϊ, να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι της σε έναν μεταλλικό στύλο. Όπως αναφέρει το Associated Press, η γαλλική αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, ενώ η οικογένεια της γυναίκας αναμένεται να κάνει μήνυση.

Σύμφωνα με την κόρη της, η Λεγκαϊ, εκπρόσωπος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, είχε κατέβει στο δρόμο με τη σημαία για να πρστατεύσει το δικαίωμά της να διαδηλώνει. Η επίθεση των αστυνομικών καταγράφηκε σε βίντεο.

Μαζικές διαδηλώσεις κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας

Η αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μακρόν δείχνει να συσπειρώνει τους πολίτες της Γαλλίας. Με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» να ηγείται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, παρά το ότι αναπτύχθηκαν στρατιωτικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στους δρόμους, η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανιέ, υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τους 40.500, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν βγει στους δρόμους περίπου 14.500 πολίτες. Ωστόσο, ηγετικά μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» τονίζουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 100.000.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε περίπου 230 συλλήψεις διαδηλωτών. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών κοντά στη Λεωφόρο Strasbourg στο Παρίσι και κοντά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Gare du Nord και Gare de L’Est. Έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία  σημειώθηκαν επίσης στη Λιλ στη βόρεια Γαλλία και στην Τουλούζη και το Μονπελιέ.

Παρά το ότι η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία και τις γύρω περιοχές, τα «Κίτρινα Γιλέκα» αγνόησαν τις εντολές και επιχείρησαν να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους «σκορπίσει». Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150 συνελήφθησαν στο Παρίσι.