Το γαλλικό σοσιαλιστικό στρατόπεδο, διαιρεμένο και αποδυναμωμένο, επιλέγει σήμερα τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές μεταξύ του φαβορί Μπενουά Αμόν και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, σε μια εκστρατεία που διαταράχθηκε από μια ηχηρή υπόθεση που αποδυναμώνει τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται σε περισσότερα από 7.000 εκλογικά τμήματα στη μητροπολιτική Γαλλία τα οποία κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Ο 54χρονος Βαλς, που προτάσσει την εμπειρία του στη διακυβέρνηση της χώρας πάνω από την οποία πλανάται η τζιχαντιστική απειλή, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καλύψει τη διαφορά προβάλλοντας ως υποψήφιος της “αξιοπιστίας” έναντι του “ουτοπικού” αντιπάλου του, όπως τον χαρακτηρίζει, του 49χρονου Μπενουά Αμόν, το πρόγραμμα του οποίου επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι επιθέσεις αυτές που βαθαίνουν το ρήγμα των “δύο αριστερών” μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτακτική ανάγκη για συσπείρωση μετά τις προκριματικές εκλογές, σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που κατακερματίστηκε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία.

Εδώ και μήνες, ο νικητής της αναμέτρησης αυτής, όποιος κι αν είναι, θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ενισχυθεί από το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Ο υποψήφιος του PS πιθανόν να είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πίσω και από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της αριστεράς που επανατοποθετήθηκε στο κέντρο ο οποίος συσπειρώνει συνεχώς δυνάμεις, και τον ρήτορα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ωστόσο, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, υποψίες για πλασματική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, Πενέλοπε, έρχονται να αναταράξουν τον υποψήφιο της δεξιάς, που μάχεται για να διατηρήσει τις πιθανότητες εκλογής του.
Σε αυτό το προεκλογικό πλαίσιο που είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, οι δύο σοσιαλιστές υποψήφιοι θέλουν οπωσδήποτε να διαψεύσουν το σενάριο για την ήττα τους.