“Εναπόκειται στο συριακό καθεστώς να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας που εκφράζονται με σαφή τρόπο. Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο να υπάρξει μια ενδεχόμενη προσπάθεια παραπλάνησης, διότι είναι ένα θέμα πολύ μεγάλης βαρύτητας”, δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, εκπρόσωπος του Κε ντ΄ Ορσέ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επανέλαβε χθες την “κατεπείγουσα” έκκλησή του προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ να επιτρέψει σε μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται κυρίως από εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΙΑC), να κάνει έρευνες στη Συρία σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύγκρουση. Οι κατηγορίες αυτές προέρχονται τόσο από το συριακό καθεστώς όσο και από τους εξεγερμένους.

“Αυτό το αίτημα απηύθυναν όλες οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, γεγονός που θέτει το καθεστώς της Συρίας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση”, αν αρνηθεί, σημείωσε ο Λαλιό.

“Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία μιας τέτοιας έρευνας, (ούτε) την ικανότητα της ομάδας που σχηματίστηκε, (ούτε) την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξή της εκεί. Προκαλεί πάντως κατάπληξη και είναι θλιβερό να βλέπουμε σήμερα (το γεγονός ότι) το συριακό καθεστώς αρνείται τη διεξαγωγή μιας έρευνας που το ίδιο ζήτησε”, πρόσθεσε ο Λαλιό.

“(Το καθεστώς) οφείλει να τηρήσει το λόγο του. Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι στο θέμα αυτό”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες για πρώτη φορά ότι το συριακό καθεστώς πιθανώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τονίζοντας όμως ότι οι πληροφορίες που διαθέτουν δεν αρκούν ώστε να καταλήξουν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα αυτό.

Καλό θα ήταν να “μην προσκολληθούμε στην ιδέα ότι θα βρούμε (. . .) αδιάσειστες αποδείξεις”, πάντως “σήμερα έχουμε αναντίρρητες αποδείξεις”, επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Δυτικές υποψίες επικεντρώνονται στην πιθανή χρήση των όπλων αυτών, αλλά σε δόσεις που είναι δύσκολο να αποδειχθούν με ιατροδικαστικές εξετάσεις, ή στη χρήση ουσιών παρόμοιων με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, σε υψηλή συγκέντρωση, οι οποίες δεν θεωρούνται αναγκαστικά χημικό όπλο.

“Ας αφήσουμε την OIAC να κάνει τη δουλειά της. Να την κάνει μέχρι το τέλος, να πάει εκεί που εκτιμά ότι πρέπει να πάει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλο το συριακό έδαφος”, τόνισε ο Λαλιό.