Οι εννέα γερουσιαστές από την κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα UDI-UC υπογράφουν από κοινού ένα άρθρο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche, όπου λένε ότι θα υποστηρίξουν τον Μακρόν, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επειδή η φιλοευρωπαϊκή στάση του και η προσπάθειά του προχωρούν πέρα από τον πολιτικό διαχωρισμό Αριστερά-Δεξιά. «Η μέθοδος του Εμανουέλ Μακρόν είναι η ορθή», γράφουν και προσθέτουν:

«Θέλει να φέρει τους ανθρώπους μαζί… και να προκαλέσει έναν νέο διάλογο ανάμεσα στον γαλλικό λαό και στους αντιπροσώπους του».

Ο Μακρόν, ανεξάρτητος κεντρώος, που ίδρυσε πέρυσι το δικό του κόμμα «En Marche!», εμφανίζεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού μετώπου Μαρίν Λεπέν. Ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων, ωστόσο, σημαίνει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει αδύνατο να προβλεφθεί.

Η ομάδα UDI-UC στη γαλλική Γερουσία αποτελείται από το κόμμα UDI – το οποίο συμμαχεί με το κόμμα του Φρανσουά Φιγιόν «Οι Ρεπουμπλικάνοι» για τις προεδρικές εκλογές – και άλλα κεντρώα κόμματα. Το UDI ανέφερε πως τρεις από τους εννέα συνυπογράφοντες την ανοικτή επιστολή είναι μέλη του κόμματος, ενώ έξι είναι μέλη του Modem, ο ηγέτης του οποίου, Φρανσουά Μπαϊρού, έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα υποστηρίξει τον Μακρόν.

Πιθανές τηλεφωνικές υποκλοπές καταγγέλλει ο Φιγιόν

Στο μεταξύ, σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» ο δεξιός υποψήφιος να ήταν θύμα υποκλοπών στην πορεία μιας δικαστικής έρευνας. Ο Φιγιόν, ο οποίος ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά τώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση, έπειτα από αποκαλύψεις στα ΜΜΕ, που οδήγησαν στην έναρξη δικαστικής έρευνας για καταβολή χιλιάδων ευρώ δημόσιου χρήματος στη σύζυγο και σε δύο παιδιά του, για την απασχόλησή τους ως κοινοβουλευτικών βοηθών, εργασία την οποία μπορεί να μην έχουν κάνει, είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα τον Φρανσουά Ολάντ ότι ενορχηστρώνει μια συνωμοσία εναντίον του.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό», δήλωσε ο βουλευτής Έρικ Τσιοτί, στενός συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του δεξιού υποψηφίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ίδιου του Φιγιόν το Σάββατο, ότι είναι πιθανό να είναι θύμα υποκλοπών στην πορεία της έρευνας για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων.

«Δεν θα ήταν παράνομο αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν, για άλλη μια φορά, δημοκρατικό σκάνδαλο», είπε ο Τσιοτί.

Όπως συνέβη και με άλλες κατηγορίες που εξαπέλυσε το επιτελείο του Φιγιόν τις τελευταίες εβδομάδες, τα σχόλια για υποκλοπή των επικοινωνιών του προκάλεσαν κάποιες επικρίσεις. «Δεν πιστεύω καθόλου πως υπάρχει οποιαδήποτε ενορχηστρωμένη επιχείρηση εδώ», είπε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού. «Οι θεωρίες συνωμοσίας… βοηθούν κάποιον να αποφύγει να δει τις δικές του ευθύνες», συμπλήρωσε.