Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέ, έως τις πρώτες απογευματινές ώρες είχαν πραγματοποιηθεί 135 συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Πολλές έγιναν έπειτα από προληπτικές έρευνες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν πυροτεχνήματα, μεταλλικά σφαιρίδια και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη κατά 10.000 άνδρες και γυναίκες σε σύγκριση με τις κινητοποιήσεις της 17ης Οκτωβρίου, όταν οι διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής και την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών εξελίχθηκαν σε ένα από τα σοβαρότερα κύματα ταραχών που έχει γνωρίσει η Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Η έναρξη της κύριας πορείας στο Παρίσι ήταν ειρηνική, ωστόσο στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον συγκεντρωμένων.

Κλειστά καταστήματα και μουσεία στο Παρίσι

Το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας θύμιζε πόλη σε κατάσταση συναγερμού. Καταστηματάρχες κάλυψαν τις βιτρίνες τους με προστατευτικά, περισσότερες από 20 στάσεις του μετρό έκλεισαν, ενώ σημαντικά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι ανέστειλαν τη λειτουργία τους για προληπτικούς λόγους.

Μεταξύ αυτών ήταν το Λούβρο, το Μουσείο Ορσέ και η Όπερα του Παρισιού, προκαλώντας την απογοήτευση των επισκεπτών. Επιχειρηματικές ενώσεις είχαν καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, μετά τις ζημιές και τις λεηλασίες που υπέστησαν χιλιάδες επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, στρατιώτες της επιχείρησης ασφαλείας «Sentinelle» περιπολούσαν σε σημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων.

Η διαδρομή της κεντρικής διαδήλωσης στο Παρίσι οριστικοποιήθηκε έπειτα από δικαστική αντιπαράθεση, καθώς η αστυνομία είχε ζητήσει την τελευταία στιγμή να μεταφερθεί από το κέντρο προς τα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης. Οι αρχές υποστήριξαν ότι η αρχική διαδρομή περνούσε από περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εμπορικών καταστημάτων, αντίστοιχων με εκείνα που είχαν γίνει στόχος την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Αριστεράς κατηγόρησαν τις αρχές ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής δημιουργεί σύγχυση και δυσκολεύει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, συμμετείχε στην πορεία και επέκρινε τις δυσκολίες που, όπως υποστήριξε, προκαλούνται στους διοργανωτές.

Διαδήλωση κατά της ακροδεξιάς στην Ορλεάνη

Στην Ορλεάνη, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού, η πρώτη πορεία της ημέρας ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κατά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, η οποία πραγματοποιούσε το κομματικό της συνέδριο στην πόλη.

Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή δυτικά του Παρισιού. Ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να έδρασε με ισλαμοφοβικά κίνητρα, σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα τέσσερα, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο κορίτσι.

«Ήρθαμε για να πούμε στην ακροδεξιά πρόσωπο με πρόσωπο ότι δεν τη φοβόμαστε», δήλωσε ο Μπαλί Μπαγιακόκο, δήμαρχος του Σεν Ντενί και μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Πηγή: Reuters