Όπως αναφέρεται, οι  δυο νεαρές κοπέλες είχαν διασυνδέσεις με τον γνωστό για το προπαγανδιστικό του έργο υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους», Ρασίντ Κασίμ ο οποίος φέρεται να ζει κρυπτόμενος μεταξύ Ιράκ και Συρίας και από εκεί πολύ συχνά απευθύνει κάλεσμα στους φανατικούς σε όλον τον κόσμο να πλήξουν καίριους στόχους στις χώρες που διαμένουν

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τις ανακρίσεις οι δυο συλληφθείσες ομολόγησαν την ενοχή τους και παραδέχθηκαν πως σχεδίαζαν να διαπράξουν κάποια τρομοκρατική ενέργεια έχοντας επηρεαστεί από τα κηρύγματα του Κασίμ, ωστόσο, όπως οι ίδιες δήλωσαν, αργότερα εγκατέλειψαν το σχέδιό τους.

Σημειώνεται πως στα σπίτια των δυο κοριτσιών στη Νίκαια δεν βρέθηκαν κάποια όπλα ή άλλοι μηχανισμοί.

Η μικρότερη από τις δύο κοπέλες, που δεν ήταν γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών, παραδέχτηκε ότι «μισεί τους στρατιωτικούς».

Η 19χρονη είχε εμπλακεί στην έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια για τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε οργανώσει στη Νίκαια ο Ομάρ Ντιαμπί, ένας από τους πρώτους στρατολόγους Γάλλων μαχητών για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Την εποχή εκείνη ήταν 17 ετών και σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα για να πολεμήσει στη Συρία ή το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Ιουλίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπουλέλ, 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό του το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον παραλιακό δρόμο της Νίκαιας για τους εορτασμούς της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 86 ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους 434.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών κατόπιν οδηγιών που έλαβαν από τον Ρασίντ Κασίμ.

Ο τελευταίος πιστεύεται ότι επηρέασε, ευθέως ή εμμέσως, τους δράστες που σκότωσαν ένα ζευγάρι αστυνομικών στις 13 Ιουνίου και έναν ιερέα στις 26 Ιουλίου.

Φέρεται επίσης να καθοδήγησε και τις τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από εντοπισμό αυτοκινήτου γεμάτο με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων.