Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες σοβαρές ενστάσεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί και έχει προειδοποιήσει ξεκάθαρα το Παρίσι ότι σε περίπτωση υιοθέτησης του νομοσχεδίου οι συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι «ανεπανόρθωτες».

Ειδικότερα, σε επιστολή του προς το Γάλλο πρόεδρο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η πρόταση νόμου είναι εχθρική προς την Τουρκία, το τουρκικό έθνος και την τουρκική κοινότητα στη Γαλλία».

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε πριν μερικές ημέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ που κάλεσε σήμερα το Παρίσι να μην υιοθετήσει την «απαράδεκτη» -όπως είπε- πρόταση νόμου. Όπως είχε πει, «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου […] που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας».

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τις μαζικές δολοφονίες που συνέπεσαν με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων υποστηρίζει ότι ο όρος «γενοκτονία» αποτελεί ευθέως προσβολή για το τουρκικό έθνος.

Τούρκοι ηγέτες υποστηρίζουν επίσης ότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία προτάθηκε το νομοσχέδιο από 40 βουλευτές του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία και θεωρεί πως πρόκειται για μια προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να κερδίσει τις ψήφους των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη χώρα.