Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το παρατηρητήριο Trendeo για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos το 2012 προβλέπεται ότι θα είναι μια «δύσκολη» χρονιά για τη βιομηχανία στη Γαλλία. 

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι μέσα σε τρία χρόνια ανακοινώθηκε το κλείσιμο 880 εργοστασίων, εκ των οποίων τα 400 το 2009 και τα 200 το 2011. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε η ίδρυση 494 νέων εργοστασίων.
Η αποβιομηχάνιση της χώρας και η μεταφορά βιομηχανικών μονάδων σε άλλες περιοχές είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο 870 βιομηχανίες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους, όμως άλλες 1.170 αποφάσισαν να μειώσουν το δυναμικό τους. Έτσι, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν περισσότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν. Η αεροναυπηγική, η βιομηχανία τροφίμων και η βιομηχανία ειδών πολυτελείας ήταν αυτές που δημιούργησαν νέες θέσεις όμως η αυτοκινητοβιομηχανία, με απώλειες 30.000 θέσεων, η φαρμακοβιομηχανία, τα χημικά και μεταλλουργικά εργοστάσια υπέστησαν μεγάλη αιμορραγία.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία εκτιμούν ότι πρέπει να προωθήσουν την επαναβιομηχανοποίηση της Γαλλίας επιτρέποντας στις εταιρείες να ανακτήσουν μέρος της αγοράς.