Σύμφωνα με τμήματα της έρευνας και πηγές κοντά σε αυτήν, ο Αραφάτ πιθανότατα πέθανε από φυσικά αίτια.
 
«Η έκθεση αποκλείει την υπόθεση δηλητηρίασης και προκρίνει εκείνη του θανάτου από φυσικά αίτια» υποστήριξε πηγή κοντά στην έρευνα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 

Γενικευμένη λοίμωξη

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ πέθανε από «γενικευμένη λοίμωξη» και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.
 
Η εισαγγελία της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, και ο Πιερ Ολιβιέ Σιρ, ο σύμβουλος της Σούχα Αραφάτ, της χήρας του Παλαιστίνιου ηγέτη, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Από την πλευρά του, το Ισραήλ λέει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας «δεν αποτελούν έκπληξη».
 
Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική. Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.

 

Αντικρουόμενα στοιχεία

Τα συμπεράσματα των Γάλλων επιστημόνων έρχονται σε αντίθεση με των Ελβετών, οι οποίοι ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι εντόπισαν στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή της δηλητηρίασης του Αραφάτ, αν και δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ευθύνεται τελικά για τον θάνατό του.
 
Από την εργαστηριακή έρευνα των Ελβετών προέκυψε ότι οι ποσότητες πολωνίου και μολύβδου στη σορό του Αραφάτ δεν μπορεί να είχαν φυσική προέλευση.
 
Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Πολλοί Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι δηλητηριάστηκε και ρίχνουν την ευθύνη στο Ισραήλ.
 
Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στον θάνατο του Αραφάτ.