Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης. Η Τεχεράνη δέχτηκε μεταξύ άλλων, να γίνονται έλεγχοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου σε βάθος χρόνου να αποδειχτεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό.

Την ανακοίνωση έκανε γνωστή η  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν 'Αστον. Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσαν ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς καθώς και άλλες ανώτερες διπλωματικές πηγές. «Ο μηχανισμός προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων που ελήφθησαν και θα απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται αυτές οι δεσμεύσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Οι υπουργοί της ομάδας 5 +1 αμέσως μετά συνεχάρησαν θερμά τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ και αντάλλαξαν χειραψίες.

Ομπάμα: Πρώτο σημαντικό βήμα

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως έγινε το πρώτο βήμα για έναν πιο «ασφαλή κόσμο» και πως αυτή η συμφωνία θα εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Σήμερα η διπλωματία άνοιξε ένα νέο δρόμο προς έναν πιο ασφαλή κόσμο, προς ένα μέλλον στο οποίο θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό και ότι δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Αν και η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα έχει καταφέρει πολλά. Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία καταφέραμε να σταματήσουμε την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και πολλά σημαντικά κομμάτια αυτού του προγράμματος θα πάνε πίσω. Το Ιράν δεσμεύθηκε να σταματήσει συγκεκριμένα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και να καταστρέψει μέρος των αποθεμάτων του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ροχανί: Νέους ορίζοντες ανοίγει η συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ροχανί κρίνεται μετριοπαθής σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησε μια πολιτική ανοίγματος προς η Δύση, στο πλαίσιο της οποίας ήρθε η προσέγγιση με τις δυτικές δυνάμεις που κατέληξε στη συμφωνία της Γενεύης.

Ισραήλ: Κακή συμφωνία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».

Σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, «η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ».

«Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», συμπληρώνει το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reteurs, AFP