X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Γεραπετρίτης: «Δεν ανησυχούμε ούτε φοβόμαστε για την προσφυγή σε μια διεθνή δικαιοδοσία»

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε μια αδύναμη διπλωματική θέση ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της ελληνικής διπλωματίας». Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο άφησε και ο Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα της Τετάρτης, ενώ ο Γεραπετρίτης δέχτηκε έναν διάλογο με την Τουρκία «οριοθετημένο». Η συνέντευξη έκλεισε με τον υπουργό Επικρατείας να λέει, «σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα».
Menelaos Michalatos / SOOC
|

«Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα, με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1.

Όσον αφορά το Oruc Reis επανέλαβε πως ο περίπλους του δεν έχει «ωφέλιμο ερευνητικό αποτέλεσμα», ωστόσο χαρακτήρισε «επιθετική πράξη το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες αυτές».

Για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία συμπέρανε ότι «η καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της συμφωνίας αυτής ήταν ακριβώς η αντίδραση της Τουρκίας». Ο ίδιος εκτίμησε βέβαια ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση από την Τουρκία να «δημιουργήσει ένα πολεμικό επεισόδιο».

Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο με την Τουρκία, -την ανάγκη για διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εξήγγειλε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός μέσω του διαγγέλματος του.

Διάγγελμα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία και «κίνδυνο ατυχήματος» που καραδοκεί

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε μια αδύναμη διπλωματική θέση, εξηγώντας ότι έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά σε μεγάλη έκταση και αποτυχημένες επιχειρήσεις, με εσωτερικά ζητήματα, με σχετικώς αδύναμη οικονομία, το μεγάλο πρόβλημα με το νόμισμα και τα ζητήματα εσωτερικής κοινωνικής συνοχής.

Μάλιστα, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «από την προϊούσα ένταση ο μόνος κερδισμένος διπλωματικά είναι η Ελλάδα, η οποία έχει απόλυτα διπλωματικά ερείσματα. Η Ελλάδα σπανίως είχε τη δυνατότητα να μπορεί να επικοινωνεί με τέτοιου τύπου αμεσότητα με όλους τους ισχυρούς περιφερειακούς και οικουμενικούς παίκτες και να μπορεί να κινητοποιεί τόσο γρήγορα όλες αυτές τις δυνάμεις».

Επιπλέον, σχετικά με τις δηλώσεις του για διάλογο με την Τουρκία έβαλε προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μίλησε για έναν οριοθετημένο διάλογο. «Σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για τα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών», είπε για να προσθέσει, «η Ελλάδα δεν αποδέχεται οτιδήποτε άλλο».

Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την πλήρη αποκλιμάκωση. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητάμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αυτές οι ζώνες ουσιαστικά να υφίστανται βίαιη προσβολή εκ μέρους του ενός μέρους του διαλόγου», τόνισε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, ο Γεραπετρίτης είπε πως «δεν υπάρχει απόφαση για προσφυγή» και ότι «δεν ανησυχούμε ούτε φοβόμαστε για την προσφυγή σε μια διεθνή δικαιοδοσία».

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό διάγγελμα του ο Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ελληνικής διπλωματίας (…) σήμερα για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης».

Η απόφαση της Γαλλίας να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ανατολική Μεσόγειος με την ταυτόχρονη έκκληση του Μακρόν ότι πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις και να υπάρξει ήρεμος διάλογος, πυροδότησε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «αληθινό φίλο» της Ελλάδας τον Μακρόν.

Από την πλευρά της η Τουρκία διά στόματος Ερντογάν, μίλησε για διάλογο και λύση win-win εξαπολύοντας επικριτικά σχόλια κατά του Μακρόν, με την Αθήνα να συνεχίζει το μπαράζ διπλωματικών επαφών.

Ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο με τις ευχαριστίες της κυβέρνησης (UPD)

Μάλιστα, η συνέντευξη έκλεισε με τον υπουργό Επικρατείας να λέει, «σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις