Αυτή η βάση δεδομένων, σημειώνει άρθρο της η Süddeutsche Zeitung, περιέχει πολλά στοιχεία όπως φωτογραφία του ύποπτου, διαμονή, τόπο εργασίας, το e-mail , τον δείκτη επικινδυνότητας, χαρακτηριστικά σώματος και αριθμό τηλεφώνου από άτομα που θεωρούνται ύποπτα ή επικίνδυνα ως προς την «τρομοκρατική» τους δραστηριότητα. Ουσιαστικά εφικτό, μα χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις.

Ο αρχιδικαστής του πρόεδρου Ferdinand Kirchhof τόνισε ότι η βάση είναι έτοιμη για χρήση, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να είναι όλα στην εντέλεια. Οι δικαστές έδωσαν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβριου του 2014. Μέχρι τότε θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα.

Η βάση είχε αρχίσει να “κτίζεται” για πρώτη φορά το 2007 ως όπλο κατά της τρομοκρατίας έτσι ώστε όλες οι χώρες της Ευρώπης να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία τρομοκρατών και άλλων κακοποιών για το αν μπορεί να καταπολεμηθεί ευκολότερα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα του κόσμου που αφορά και όλους τους πολίτες.

Όμως δεν είναι μόνο αποθηκευμένοι μόνο οι ύποπτοι τρομοκρατίας, αλλά και άτομα με τα οποία είχαν επικοινωνία και τα οποία μπορούν να θεωρηθούν συνεργοί . Αυτό κάνει ένα σύνολο από περίπου 17.000 άτομα, παρόλο που πραγματικά επικίνδυνοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορούν να θεωρηθούν 400 Ισλαμιστές σε όλη την Ευρώπη.