Στο άρθρο του ο Ντε Μεζιέρ, υποστηρίζει πως κάθε πρόσφυγας θα επιθυμήσει να φέρει τουλάχιστον έναν συγγενή του στη Γερμανία,  κάτι που θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό συγκέντρωσης προσφύγων στη χώρα.
 
Η εφημερίδα Bild έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 390.000 Σύροι, στους οποίους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς αιτούντων άσυλο, θα μπορούσαν να ζητήσουν βίζες για μέλη των οικογενειών τους όταν εκπνεύσει η ισχύς της διετούς απαγόρευσης των οικογενειακών επανενώσεων, τον Μάρτιο. 
 
Από μεριάς της η Μέρκελ δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ζήτημα μετά τις εκλογές, ενώ σημειώνεται πως η Γερμανία έχει υποδεχτεί περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
 
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κατέδειξε ότι ένα 58,3% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο στις οικογενειακές επανενώσεις των αναγνωρισμένων ως αιτούντων άσυλο, παρότι επιτρέπονται βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.
 
Ειδικότερα, η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 95,8% των υποστηρικτών της AfD και ένα 66,8% μεταξύ των υποστηρικτών των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εναντιώνονται στις οικογενειακές επανενώσεις των προσφύγων. Μεταξύ των υποστηρικτών της κεντροδεξιάς (CDU / CSU) εναντίον τάσσεται το 54,3% και μεταξύ των υποστηρικτών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ποσοστό αυτό φθάνει το 42,7%.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλή βερολινέζικου ινστιτούτου μελετών Policy Matters, Ρίχαρντ Χίλμερ, η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις οικογενειακές επανενώσεις για να εξασφαλίζεται η κοινωνική ένταξη των αιτούντων άσυλο. «Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγουμε με μόνους άνδρες οι οποίοι δεν εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό και στις χειρότερες περιπτώσεις ενός είδους γκετοποίηση», εξήγησε ο Χίλμερ.