Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με τη Χριστιανική Ένωση το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τα δύο κόμματα. Παρά το ότι η νεολαία του SPD είχε ζητήσει να μην προχωρήσει αυτή η συνεργασία, το συνέδριο του κόμματος ενέκρινε την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα κόμματα θα πραγματοποιήσουν στις 20 Δεκεμβρίου συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών και επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον Σουλτς, οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αρχές Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του SPD προκειμένου να αποφασιστεί η έναρξη των προγραμματικών διαπραγματεύσεων.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Σουλτς έδειξε ότι είναι το απόλυτο αφεντικό εντός του κόμματος, καθώς εκλέχθηκε νέος ηγέτης με το 81,9% των ψήφων των συνέδρων. Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλτς συμφώνησε να αρχίσουν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και λίγο πριν βουλιάξουν και επίσημα οι πιθανότητες συνεργασίας Φιλελεύθερων, Χριστιανικής Ένωσης και Πρασίνων, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχηματισμό με τη Μέρκελ.

«Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο», είχε δηλώσει τότε αφήνοντας αιχμές για την γερμανίδα καγκελάριο.