Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει τις προσφυγές της Αριστεράς, του βουλευτή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Πέτερ Γκαουβάιλερ και 12.000 πολιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις ξεπερνούν την δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε προειδοποίησε νωρίτερα το Δικαστήριο για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην αναχρηματοδότηση των κρατών της Ευρωζώνης, εάν ο μηχανισμός δεν τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως, ώστε να καταδειχθεί η ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το Δικαστήριο αναμένεται σήμερα να αποφασίσει μόνο σε ό,τι αφορά το εάν οι νόμοι για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μπορούν να υπογραφούν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ πριν από την τελική γνωμοδότηση σχετικώς με το εάν είναι συνταγματικά έγκυροι, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα εκδοθεί πριν από το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, έξω από το Δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί μέλη οργανώσεων ευρω-σκεπτικιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας παραχωρείται στις Βρυξέλλες.